RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації належить: хто і як може її отримати

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років підлягають призову, однак є деякі винятки, коли людина може отримати відстрочку.

Ресурс NV розповів, як військовозобов'язаний отримати відстрочку від мобілізації.

Для отримання відстрочки у територіальному центрі комплектування, де військовозобов'язаний стоїть на військовому обліку, необхідно підтвердити підстави для неї відповідними документами.

Читайте також: Таке свинство дратує всіх: військовий медик розповів про мобілізацію непридатних до служби

Після проходження військово-лікарської комісії та отримання мобілізаційного розпорядження військовозобов'язаний вже не має права на відстрочку, тобто отримати відстрочку від мобілізації можна лише до моменту набуття статусу військовослужбовця.

Громадяни можуть подати заяву про відстрочку після отримання повістки – просто прийти до ТЦКСП за місцем військового обліку та написати заяву не можна.

До заяви, яка має бути зареєстрована у журналі вхідної кореспонденції, необхідно додати документи, що підтверджують право на відстрочку - медичні довідки, висновок медико-соціальної експертної комісії, свідоцтво про народження дитини або медичні документи, що підтверджують стан здоров'я родичів.

Заява про надання відстрочки розглядає комісія на базі "військкомату" та приймає рішення про надання відстрочки або відмову, зв'язується з прохачем та просить забрати документ.

У канцелярії громадянин повинен отримати витяг з книги протоколів, де зазначаються дані особи, яка подавала заяву, дату народження, підставу відстрочки, номер та дату протоколу засідання комісії та підписи її членів.

В результаті громадянин на руки отримує довідку про надання відстрочки зі штампом у військовому квитку або тимчасовому посвідченні.

Якщо ТЦКСП не приймає документи

Якщо під час особистого візиту до військкомату з якихось причин не приймають заяви з документами про відстрочку, їх можна надіслати "Укрпоштою" цінним листом з описом вкладення. До листа можна додати копії документів як звичайні, так і нотаріально завірені.

На руках у військовозобов'язаного залишаться документи, які він надіслав до ТЦКСП, опис вкладення та чек, які стануть доказами того, що "військкомат" поінформований про наявність підстав для звільнення від мобілізації та те, що громадянин просить надати відстрочку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як військові можуть оскаржити рішення військово-лікарської комісії.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Їх також стосується: як в Україні вручають повістки переселенцям

Зник на п'ять місяців із частини: суд у Тернополі виніс вирок мобілізованому

Нюанси оформлення "білого квитка": чи звільняє він від призову до армії