RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Таке свинство дратує всіх: військовий медик розповів про мобілізацію непридатних до служби

В Україні триває загальна мобілізація населення, під час якої активно проявилася проблема військово-лікарських комісій, які можуть визнати придатною насправді непридатну для військової служби людину.

Про це розповів фельдшер медпункту однієї з частин, що воює на сході України, Олександр для ZN.ua.

За його словами, чимало мобілізованих чоловіків навіть не проходять військово-лікарську комісію (ВЛК) через байдужість деяких відповідальних за це осіб.

Читайте також: Як військові можуть оскаржити рішення комісії: роз'яснення юристів

"Наприклад, нещодавно до нас потрапила людина, яка за місяць до цього перенесла інфаркт міокарда. Він навіть почав проходити ВЛК, а потім його наказом погнали просто на нуль, де він із цим мав воювати. Одного разу одягнув броник і отримав нестабільну стенокардію. Дякувати Богу, я знав, що з цим робити. Швидко зняли цей броник, дали нітрогліцерин, зафіксували та наказом командира направили на ВЛК, щоб людину списали. Але таке свинство, коли до нас приїжджають люди, яким абсолютно нічого робити в армії, страшенно бісить усіх — і медичну службу, і бойову частину", - пояснив Олександр.

Лікарі з ВЛК мають певні критерії, за якими визначають чи придатна людина, чи ні, чи-то може обмежено придатна, однак часто висновки комісії суперечать реальному стану здоров'я людини.

клянка води може бути як наполовину повною, так і наполовину порожньою. Якщо написати "трохи порушено функцію", — отримаєш одне. А якщо те, що є за фактом, отримаєш зовсім інше. Якщо лікар отримує припис, що у нього не повинно бути непридатних більше такої кількості, то він писатиме різну дурницю. Боєць отримує на руки ВЛК, приїжджає до частини та каже, що не може служити. І ми бачимо, що справді не може. А за висновком ВЛК може. І що нам із ним робити? Згідно з ВЛК, його треба судити і садити до в'язниці, бо він здоровий. А за фактом картина зовсім інша", - додав фельдшер.

У його практиці була ситуація, коли людина з певним діагнозом, яку визнали "здоровою", через тиждень служби потрапила на операцію в нейрохірургії.

"Інший випадок — на ВЛК не побачили, що людина має розсіяний склероз. Тому що в невропатолога — потік [людей]. Ходить, начебто спілкується – молодець, здоровий. Там темна історія. Людина навіщось приховала свій діагноз. Коли він уже був поранений, і хвороба почала прогресувати, ніхто не міг зрозуміти, що відбувається. Хтось думав: можливо, "косить". А потім сплив діагноз..." - розповів медик.

За його словами, це приклади байдужості та некваліфікованості конкретних лікарів.

а ВЛК одразу списується туберкульоз, якщо діагностують. Списуються гепатити з певної степені, якщо діагностують та визначають. Але навіть хлопців з ампутацією рук і ніг часто чомусь не списують, а пишуть їм: "З переоглядом через шість місяців". Хоча ні рука, ні нога не відросте. І це лягає на частину, бо їх не можуть зовсім списати, хлопці перебувають у якомусь резерві, який не можна використовувати. Усі це добре розуміють. І воно зависає", - резюмував Олександр.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як отримати відстрочку від мобілізації.

Вас може зацікавити:

Демобілізація за станом здоров'я: якій ще категорії українців дозволять звільнитися

Мобілізація в Україні: як правильно підготуватися до проходження медкомісії

Мобілізація в Україні: скільки часу дають на проходження медичної комісії