RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

В Україні строковикам хочуть різко збільшити оклад: яку суму пропонує Міноборони

Міністерство оборони пропонує не звільняти строковиків, які понаднормово перебувають на службі, а підвищити їм оклад двох прожиткових мінімумів, тобто 5,1 тис. гривень.

Про це пише "Канал 24".

Читайте також: Пожиттєві пільги для військових можуть замінити: що задумала влада

У відомстві пропозицію пояснюють тим, що військові строкової служби потрібні для охорони складів, баз та арсеналів. Це дозволило б заощаджувати на залученні до цієї роботи інших військових.

"Військовослужбовці строкової військової служби підтримують життєдіяльність військових частин у пунктах постійної дислокації та здійснюють охорону складів, баз, арсеналів, що дозволяє вивільнити від цих обов’язків військовослужбовців контрактної військової служби або призваних за мобілізацією та залучити їх для виконання бойових завдань за призначенням", – зазначають у Міноборони.

Зокрема, строковики висловлюють в основному про своє бажання бути мобілізованими, аніж підписувати контракт. Проте мобілізація до лав Збройних сил для них неможлива за законом.

Таку пропозицію у Міноборони запропонували на противагу зареєстрованому законопроєкту №9140, який передбачає звільнення зі служби строковиків, які понадстроково перебувають на службі.

Як йдеться в пояснювальній записці, в Україні близько 26 тисяч військових перебувають на строковій службі. З них ті, які почали службу у 2020–2021 роках, не були демобілізовані, тобто служать більше двох років.

У зв'язку із тим, що посадовий оклад строковика є мізерним та не покриває навіть базові потреби, у суспільстві постало питання про звільнення цих військових зі служби. Виплати строковикам становлять лише 350 – 700 гривень. Окрім того, вони не роблять державу більш обороноздатною.

Законопроєкт пропонує звільнити зі служби тих строковиків, які уже відслужили протягом встановленого законом періоду. У разі ухвалення цього рішення ті військовослужбовці, які прослужили визначений термін, зможуть бути звільненими зі служби. Після їм буде необхідно стати на облік до військкомату.

Нагадаємо, 10 квітня Верховна Рада повернула раніше скасовані 30 тисяч гривень доплат українським військовим. Вони діятимуть до самого кінця періоду воєнного часу.

  • Вас може зацікавити:

Часто не отримують гроші через незнання: що мають платити військовому під час звільнення зі служби

Коли "оптимізовують" армію: що означатиме для ЗСУ зменшення винагороди бійцям

Навіть на передовій можуть не дати "бойові": чому військові не отримують заслужених виплат