RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Геть від Москви: стало відомо про важливе рішення Єгипту щодо постачання боєприпасів для ЗСУ

Єгипет може почати непряме постачання Україні озброєння через Сполучені Штати. Позицію Каїру змінив витік "секретних документів" Пентагону, де йшлося про можливі таємні продажі цією країною 122-мм некерованих реактивних снарядів, які сумісні з "Градом", Росії.

Про це повідомляє видання Washington Post, посилаючись на нові файли засекреченої інформації.

Читайте також: Donbass Devushka: до зливу документів Пентагону може бути причетна ексофіцер ВМС США

Так, рішення щодо продажу за цією схемою боєприпасів у калібрі 152- та 155-мм досягли на початку березня. Зважаючи на те, що Штати для Єгипту - ключовий оборонний партнер, від якого залежать різні сегменти боєздатності країни. Йдеться про ліцензійне збирання танків Abrams, парк бойових машин, включно з кількома тисячами M113. А також винищувачі F-16, що є основою повітряних сил країни, величезну кількість іншого озброєння, разом з флотом з основною ПКР у вигляді Harpoon, а також наміри про закупівлі F-35 та Patriot. Хоч Каїр багато років намагався отримувати озброєння, як від США, так і від Росії, паралельно роблячи закупівлі у Європі, наміри про продажі зброї росіянам не могли залишитися без наслідків.

У разі якщо інформація щодо продажу через США Україні артилерійських снарядів знайде підтвердження, то можна буде розраховувати на те, що Каїр почне продавати за аналогічною схемою озброєння, яке критично необхідне ЗСУ.

З огляду на те, що Єгипет довгий час купував радянську, а потім російську зброю, відкривається доволі широке поле можливостей. Так, ця країна побудувала власну протиповітряну систему оборони і має на озброєнні близько 18 С-300, більше 40 "Буків", застарілих С-75 та С-125, "Куби", а також близько 20 "Торів".

Для України важливо поновлювати запаси ракет до радянських систем, тому перепродаж через США був би доречним.

Також Єгипет експлуатує близько 46 МиГ-29М, які замовив у Росії кілька років тому. Це модернізована версія літаків з більшими можливостями, адже відповідають рівню багатофункціональних машин та мають новіший прицільно-радіолокаційний комплекс.

За теорією, така схема означає, що Єгипет повинен отримати компенсацію. Тому тут може вийти на перше місце бажання отримати F-35 та Patriot.

Загалом для багатьох країна, які експлуатують російське озброєння, є загроза залишитися із металобрухтом. Оскільки тепер за співпрацю з РФ ризикують натрапити на санкції. Окрім того, Кремлю дедалі важче виконувати зобов'язання з обслуговування проданого озброєння, а не те що виробляти нове для закордонних поставок.

Раніше повідомлялося, що у секретних документах Пентагону ЗМІ знайшли дату початку контрнаступу Збройних сил України. Очікується, що це станеться 30 квітня.

  • Вас може зацікавити:

Вкид чи правда? Хто "злив" документи про контрнаступ України

Не тільки страх: яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ

Витік секретних документів США: Україні довелося змінити військові плани