RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не завжди зрозуміло: кого конкретно покарають за незаконний виїзд із України

У заяві міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка наголошується про покарання для українців, які незаконно виїхали з країни, проте про які саме категорії громадян йдеться – абсолютно незрозуміло.

Про це пише "Апостроф".

"Є, наприклад, громадяни України, які жили на тимчасово окупованих територіях, виїхали звідти до Росії, і вже звідти перебралися до західних країн. Звичайно, у них у паспорті немає позначки про перетин державного кордону України. І якщо такий чоловік повертатиметься на батьківщину, він автоматично потрапить під визначення того, хто "незаконно виїхав". Але чи справедливо це?", - запитує адвокат Віталій Телющенко.

Знову ж таки, як ставиться до громадян, які перетнули кордон цілком законно, але потім порушили термін перебування?

Читайте: "Ніхто не покарає, немає такого закону": українець виїхав за 1500 євро як "волонтер"

"Наприклад, виїхала за кордон людина від міністерства культури на якийсь захід, а потім там і залишилася. Або волонтер: потрапив до системи "Шлях", отримав дозвіл на виїзд, з'їздив на захід кілька разів із гуманітарним вантажем, а потім залишився. Таких дуже багато, але, за логікою Ігоря Клименка, вони начебто нічого не порушували", – каже правозахисник Борис Захаров.

Ігор КлименкоФото: МВС

На його думку, до громадян, які незаконно виїхали за межі України, по-справжньому можна віднести тих, хто по полях, по лісах, з провідником перетнули кордон, наприклад, з Молдовою. "На початку війни таких було багато", – стверджує він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" Повернення в Україну платне: що задумала влада з військовозобов'язаними чоловіками, які виїхали за кордон

  • Вас може зацікавити:

В Україні продовжили загальну мобілізацію: коли вона закінчиться

Має бути примус: військовий зробив жорстку заяву щодо ухилянтів від мобілізації

П'ять разів намагався втекти: на Волині прикордонники затримали ухилянта