RU  UA

Має бути примус: військовий зробив жорстку заяву щодо ухилянтів від мобілізації

В Україні громадяни вигадують різні способи ухиляння від служби в армії, але кожен українець, розуміючи, який з нами поруч знаходиться сусід, кому дозволяє здоров'я, має вміти захистити свою державу й для цього треба проходити, як мінімум, базову підготовку.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко.

За його словами, для того, щоб зробити це більш ефективно, кожен в центрі комплектування обов'язково мав би уточнити свої дані.

Читайте: В Україні продовжили загальну мобілізацію: коли вона закінчиться

"Ті, хто втекли за кордон, мають обов'язково нести відповідальність перед державою Україна, тому що в нас є не тільки права, за які ми звикли говорити і відстоювати. У нас є обов'язки всередині держави, які ми маємо виконувати. Ухилення від цих обов'язків має тягнути за собою певну відповідальність. Тому я до цього законопроекту ставлюся абсолютно нормально. Я вважаю, що своєчасно він може бути розроблений", - зазначив військовослужбовець.

Він звернув увагу на кількість внутрішньо-переміщених осіб-військовозобовʼязаних, саме з тих територій, де зараз ідуть активні бойові дії.

"Ці люди зареєструвалися в центральних регіонах нашої держави, на західній частині і великого натхнення захищати свої домівки за ними не фіксується", - поділився спостереженнями Юрій Федоренко.

Натомість, на його думку, в держави має бути система мотиваційного законного "демократичного примусу", яка б дала можливість цих людей залучити до оборони держави та конкретно їхніх домівок.

Нагадаємо, що жителю Умані, який відмовився від проходження військової служби, повідомлено про підозру.

  • Вас може зацікавити:

Покарання буде: глава МВС анонсував закон для чоловіків, що втекли за кордон

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів": юрист вказав на проблему

Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.