RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Проблему не вирішать: експерт спрогнозував суми за світло у платіжках та нагадав про заборону на підвищення

В Україні ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію, але цей хід це не вирішує проблему збитковості галузі та створює додаткове фінансове навантаження на споживачів.

Про це директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко розповів у ефірі програми "Завтрак з 1+1".

Читайте також: Буде три чи чотири градації: у Раді розповіли про плани збільшення тарифів на світ

Експерт звернув увагу на те, що Верховною Радою накладено заборону на збільшення тарифів на комунальні послуги до завершення війни, а також розкритикував запропоновані Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг тарифи.

"Я дуже сподіваюся, що Кабмін буде мудрим і це рішення не підтримає. Воно, з одного боку, не вирішує проблеми в галузі зовсім, а з іншого боку, створює дуже некомфортну ситуацію для людей. Тобто ми не запроваджуємо прозору ситуацію: люди всі ще не розуміють, за що цей тариф і чому він саме такий. Навіть я не розумію, чесно. Жодних розрахунків не показано”, – заявив Харченко.

За його словами, в середньому електроенергія для двох або трикімнатної квартири виллється в 150 - 250 гривень додаткових витрат.

"Має бути ринкова ситуація. А якщо ринок, то протягом доби ціна в Україні змінюється від 1 гривні до 5. Зранку та ввечері може бути дорожче, а може бути так само, а, за певних умов, навіть дешевше. В Україні для населення діє фіксований тариф, а для індустрії є ринок, на якому електрика торгується. Якщо в Україні запровадити ринкові тарифи, а людям, які не зможуть оплачувати, оформити субсидію – тоді буде чесно та прозоро. І найголовніше – це повністю обрізає корупцію в енергетиці”. , – пояснив Харченко.

Раніше "Апостроф" писав, що українцям відчутно підвищать тарифи на воду.

Вас також може зацікавити:

Платіжки зростуть на сотні гривень: в Раді назвали новий тариф на світло

Чи будуть влітку масові відключення світла: в Раді зробили важливе уточнення

Літній блекаут: названі місяці, коли можливий дефіцит