RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

За 5 місяців не зміг оформити інвалідність: поранений військовий розповів про жахи в українських ВЛК

Проходження військовослужбовцями військово-лікарських комісій та отримання необхідних медичних документів після лікування наразі дуже бюрократизовано: військові місяцями не можуть отримати інвалідність.

Про це розповів "Апострофу" Антон, командир відділення стрілецького підрозділу.

Читайте також: Без "квестів" і паперової тяганини: що зміниться в українських ВЛК після реформи

"Взимку я отримав контузію під Бахмутом. З 23 січня по 23 лютого перебував у шпиталі в Краматорську. Склалося враження, що всіх бійців зі шпиталю хочуть виписати якнайшвидше. За цей місяць мав отримати бойові виплати 100 тис. грн (за законом, вони виплачуються під час перебування у шпиталі), але досі нічого не отримав. Паралельно тривало розслідування військової прокуратури. З'ясовували - я дійсно отримав контузію на передку або просто в розташуванні підрозділу послизнувся, і головою вдарився", - розповідає військовий.

Такаж ситуація, за його словами, у його побратима: пролежав у шпиталі два місяці, його списали по інвалідності, і він досі збирає довідки.

Проте наразі в Україні набули чинності два нові закони, які мають спростити проходження військовослужбовцями ВЛК та отримання медичних документів. Закон №9154 розширює список медустанов, де військові зможуть проходити комісії, а закон №9158 покликаний полегшити для військовослужбовців оформлення довідки про обставини поранення, контузії, каліцтва. А також удосконалити процес оформлення та спрямування медичних документів між військовими частинами та закладами охорони здоров'я.

Це дуже важлива юридична інновація – адже через бюрократичні процедури військові місяцями не можуть оформити собі пенсію по інвалідності та інші виплати, які їм належать за законом.

Раніше ми розповідали про те, кого можуть призвати з 1 червня та що потрібно знати військовозобов’язаним про вручення повісток.

Вас також може зацікавити:

Рада зменшила граничний вік призовників для військового обліку: що зміниться для військовозобов'язаних

Коли електронна черга на ВЛК з'явиться у лікарнях: Шмигаль озвучив дату

17-річних підлітків можуть не випустити за кордон: юристи дали пояснення та розповіли, що робити