RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Мобілізація з "білим квитком": які є категорії придатності і за яких умов можуть призвати до війська

Побутує думка, що від проходження військової служби під час мобілізації, правила якої посилилися, можуть бути звільнені громадяни з так званим "білим квитком" - непридатні до служби через проблеми зі здоров'ям. Проте окремі категорії громадян з "білим квитком" все ж можуть бути мобілізовані.

Які саме - розповів адвокат Дмитро Ципліцький "ТСН".

Адвокат пояснив, що означають категорії у "білому квитку".

Читайте також: Мобілізація 2023: які зараз зарплати, умови звільнення строковиків і що хочуть змінити

1. Обмежена придатність: категорія «В»

З цією категорією громадяни не підлягають призову у мирний час. Але в умовах повномасштабної війни ця категорія може бути мобілізованою. Після проходження медичної комісії ступінь придатності призовника визначається наявністю певних захворювань, як підтверджуються при подальшому обстеженні.

Найчастіше до цієї категорії належать люди, у яких діагностували кишкові інфекційні захворювання, вірусні хвороби шкіри, слизової або нервової системи, такі захворювання як гельмінтоз як педикульоз, наслідки інфекційних та паразитарних хвороб.

2. Тимчасова непридатність: категорія "Г"

З цією категорією військовозобов'язаний звільняється від проходження військової служби терміном від 6 до 12 місяців через стан здоров'я. Найчастіше, це стосується осіб у яких діагностували травми, операційні хірургічні втручання, загострення хронічних хвороб, порушення функціональності опорно-рухового апарату, у яких вперше виявлена недостатність харчування або недостатній фізичний розвиток.

Після закінчення терміну тимчасової непридатності такі особи повинні пройти медкомісію. Остання зробить висновок щодо подальшої придатності або непридатності до служби.

3. Повна непридатність: категорія "Д"

Чоловіки цієї категорії звільняються від мобілізації назавжди. Хвороби, з якими найчастіше надається ця категорія — це розумова недостатність, туберкульоз у відкритій формі, епілепсія, шизофренія, сифіліс, ВІЛ, важка форма цукрового діабету, істотні відхилення функціональності зорового і слухового апарату, виразка органів шлунково-кишкового тракту, відсутність кінцівок або життєво важливих органів, сліпота або глухота, пошкодження аорти, важкі форми бронхіальної астми, відсутність нирок і ниркова недостатність, ожиріння 4-го ступеня та багато інших важких форм захворювань.

"Білим" квиток прозвали за часів СРСР. Тоді непридатні до служби в армії чоловіки отримували документ на аркуші білого кольору. А документ, на якому стояла позначка "придатний до служби", був червоного кольору. Наразі цей документ не відрізняється кольором від інших.

Раніше ми розповідали про те, яку категорію чоловіків планують мобілізувати.

Вас може зацікавити:

У Залужного анонсували зміни в роботі військово-лікарських комісій: обіцяють е-черги і збільшення мережі закладів

Проходження медкомісії призовниками та мобілізованими: Рада хоче внести зміни

Видача документів сім'ям загиблих чи зниклих безвісти військових: що треба знати

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: