RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Лазівки закриють: боржникам в Україні вигадали нове покарання

В Україні дозволили відстрочку боргів за кредитами, але водночас Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект щодо цифровізації виконавчого провадження, який передбачає автоматичний арешт коштів на депозитних рахунках боржників.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на законопроект №9363.

Читайте також: Нові пільги для військових: хто заплатить за лікування та навчання їхніх дітей

Документом пропонується розширити функціонал автоматизованої системи виконавчого провадження щодо взаємодії виконавців із державними органами, банками, іншими фінансовими установами, небанківськими постачальниками платіжних послуг, емітентами електронних грошей. Також передбачено удосконалення порядку стягнення коштів боржників на рахунках у банках та інших фінансових установах. Він проводитиметься за допомогою інформаційної взаємодії виконавців та зазначених суб'єктів.

У документі наголошується, що підключення банків, інших фінансових установ (небанківських постачальників платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки) до інформаційної взаємодії із Системою буде обов'язковим.

Більше того, Кабмін пропонує накладати арешт на депозити громадян. Банківські установи на вимогу судового виконавця повинні будуть не продовжувати депозитні договори, повідомляти виконавця про суму депозиту, а також накладати арешт та передавати їх у рахунок погашення боргу.

"Перебування коштів боржника на депозитних рахунках не є підставою для відмови банком у зверненні стягнення на них", - йдеться у документі.

Після отримання банком ухвали про арешт коштів боржника на депозитних рахунках не допускається продовження строку дії договору банківського строкового вкладу. Банк здійснює перерахування коштів на рахунок виконавця у сумі, зазначеній у платіжній інструкції на примусове списання коштів, а залишок коштів (за його наявності) повертає боржнику у порядку, визначеному договором.

"За наявності відомостей про наявність у боржника транспортного засобу в Єдиному реєстрі боржників, територіальні органи МВС відмовляють у проведенні реєстрації", - наголошується у документі.

Раніше "Апостроф" писав, чи є в Україні відповідальність за прострочення кредиту під час війни.

Вас також може зацікавити:

Піар на військових та їхніх дітях: які пільги задумали нардепи

Довоєнні податки повертаються: що зміниться для бізнесу в Україні з 1 липня

Пенсії можуть "заморозити": що зробити, щоб не втратити виплати