RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Будуть плодоносити до самої зими: як правильно поливати і чим підгодувати кабачки.

На городі, серед інших овочів, кабачок є рослиною невибагливою, але, все ж таки, вимагає уважного відношення, підживлення та догляду.

"Апостроф" розповідає, як зробити так, щоб кабачки тішили вас урожаєм майже до самої зими.

Читайте також: Коли на город ні ногою: календар сприятливих і несприятливих днів у червні

Правила догляду за кабачками

Правила догляду нескладні, але запам'ятати та дотримуватися їх для безперервного і тривалого плодоношення все ж таки варто. На що звернути увагу насамперед:

  • вибирайте сорти та гібриди кабачків з тривалою родючістю;
  • дотримуйтесь сівозміни;
  • не згущуйте грядки;
  • рясно поливайте в міру висихання землі;
  • видаляйте старе і хворе листя;
  • підгодовуйте протягом усього періоду плодоношення.

Як правильно поливати кабачки

Поливати кабачки потрібно рясно, у міру висихання землі. Волога повинна проникати в землю на глибину до 50 см. Кабачки особливо потребують поливу під час цвітіння та плодоношення: з початку липня до кінця серпня. Важливо пам'ятати, що не можна використовувати для поливу холодну воду: капіляри коренів стискуються і вода погано вбирається. Температура води для поливу повинна бути не нижче 20 °C. Частота поливу залежить від ґрунту: якщо земля піщана, поливають частіше, якщо глиниста, то рідше, оскільки вона краще утримує вологу.

Яке листя кабачків видаляти

У спекотне літо листя допомагає вберегти ґрунт від пересихання. Але якщо починаються дощі, і температура повітря знижується, з'являється ризик виникнення грибкових захворювань у кабачків. Тому старе, пожовкле і пошкоджене листя треба періодично видаляти. Робити це можна приблизно раз на тиждень. Видалення листя вирішує відразу кілька завдань: забезпечує вентиляцію куща, прогрівання землі та дає доступ до квіток комах-запилювачів. Листя видаляють гострими ножицями або сікатором якомога ближче до стебла. Робити це потрібно в теплу сонячну погоду і бажано в першій половині дня, щоб підсох зріз на сонці.

Чим підгодувати кабачки

Протягом усього періоду плодоношення слід годувати кабачки. Можна чергувати такі види підживлення:

  • Хлібопекарські дріжджі - популярний і доступний засіб, що підвищує активність ґрунтових мікроорганізмів. Щоб приготувати розчин поливу, 100 г дріжджів розводять у 1 літрі теплої води, додають 1 ст. л. цукру та залишають на 3-4 години в теплому місці. Одну склянку отриманого розчину використовують на 10 л води і поливають з розрахунку 5 л на один кущ.
  • Настій кропиви стане для кабачків чудовим калійним добривом. Щоб її виготовити, трави без насіння кладуть у відро та заливають водою. Через один-два тижні, коли настій перестане пінитися, підживлення буде готове. Для поливу кабачків 1 л настою розводять у 10 л води.
  • Настій коров'яку – чудове добриво для городу. Щоб приготувати, одну частину коров'ячого гною заливають п'ятьма частинами води і настоюють протягом двох тижнів, періодично помішуючи. Для поливу кабачків використовують 1 л настою на 10 л води.
  • Деревна зола – теж незамінне мінеральне добриво, яке збагачує ґрунт, покращує його структуру. У золі міститься близько 30 мінералів, важливих рослин. Для підживлення можна використовувати золу в сухому та розведеному вигляді.

Раніше "Апостроф" писав, що картопля може давати по два врожаї з куща, при правильному догляді.

Вас також може зацікавити:

Павутинний кліщ напав на смородину: чим обробити кущі, щоб врятувати ягоди

Профілактика фітофтори на помідорах: простий та доступний засіб на основі сироватки

Відлякає морквяну муху і покращить ріст коренеплодів: дієвий засіб для підживлення моркви