На городі, серед інших овочів, кабачок є рослиною невибагливою, але, все ж таки, вимагає уважного відношення, підживлення та догляду.
"Апостроф" розповідає, як зробити так, щоб кабачки тішили вас урожаєм майже до самої зими.
Читайте також: Коли на город ні ногою: календар сприятливих і несприятливих днів у червні
Правила догляду за кабачками
Правила догляду нескладні, але запам'ятати та дотримуватися їх для безперервного і тривалого плодоношення все ж таки варто. На що звернути увагу насамперед:
- вибирайте сорти та гібриди кабачків з тривалою родючістю;
- дотримуйтесь сівозміни;
- не згущуйте грядки;
- рясно поливайте в міру висихання землі;
- видаляйте старе і хворе листя;
- підгодовуйте протягом усього періоду плодоношення.
Як правильно поливати кабачки
Поливати кабачки потрібно рясно, у міру висихання землі. Волога повинна проникати в землю на глибину до 50 см. Кабачки особливо потребують поливу під час цвітіння та плодоношення: з початку липня до кінця серпня. Важливо пам'ятати, що не можна використовувати для поливу холодну воду: капіляри коренів стискуються і вода погано вбирається. Температура води для поливу повинна бути не нижче 20 °C. Частота поливу залежить від ґрунту: якщо земля піщана, поливають частіше, якщо глиниста, то рідше, оскільки вона краще утримує вологу.
Яке листя кабачків видаляти
У спекотне літо листя допомагає вберегти ґрунт від пересихання. Але якщо починаються дощі, і температура повітря знижується, з'являється ризик виникнення грибкових захворювань у кабачків. Тому старе, пожовкле і пошкоджене листя треба періодично видаляти. Робити це можна приблизно раз на тиждень. Видалення листя вирішує відразу кілька завдань: забезпечує вентиляцію куща, прогрівання землі та дає доступ до квіток комах-запилювачів. Листя видаляють гострими ножицями або сікатором якомога ближче до стебла. Робити це потрібно в теплу сонячну погоду і бажано в першій половині дня, щоб підсох зріз на сонці.
Чим підгодувати кабачки
Протягом усього періоду плодоношення слід годувати кабачки. Можна чергувати такі види підживлення:
- Хлібопекарські дріжджі - популярний і доступний засіб, що підвищує активність ґрунтових мікроорганізмів. Щоб приготувати розчин поливу, 100 г дріжджів розводять у 1 літрі теплої води, додають 1 ст. л. цукру та залишають на 3-4 години в теплому місці. Одну склянку отриманого розчину використовують на 10 л води і поливають з розрахунку 5 л на один кущ.
- Настій кропиви стане для кабачків чудовим калійним добривом. Щоб її виготовити, трави без насіння кладуть у відро та заливають водою. Через один-два тижні, коли настій перестане пінитися, підживлення буде готове. Для поливу кабачків 1 л настою розводять у 10 л води.
- Настій коров'яку – чудове добриво для городу. Щоб приготувати, одну частину коров'ячого гною заливають п'ятьма частинами води і настоюють протягом двох тижнів, періодично помішуючи. Для поливу кабачків використовують 1 л настою на 10 л води.
- Деревна зола – теж незамінне мінеральне добриво, яке збагачує ґрунт, покращує його структуру. У золі міститься близько 30 мінералів, важливих рослин. Для підживлення можна використовувати золу в сухому та розведеному вигляді.
Раніше "Апостроф" писав, що картопля може давати по два врожаї з куща, при правильному догляді.
Вас також може зацікавити:
Павутинний кліщ напав на смородину: чим обробити кущі, щоб врятувати ягоди
Профілактика фітофтори на помідорах: простий та доступний засіб на основі сироватки
Відлякає морквяну муху і покращить ріст коренеплодів: дієвий засіб для підживлення моркви