RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Росія почала використовувати новий аеродром для ракетних атак: що це означає для України

Російські окупаційні війська продовжать обстрілювати Україну ракетами та БПЛА іранського виробництва, використовуючи при цьому змішану тактику - натомість ворог активно використовує свої аеродроми, у т.ч, у відносній близькості від наших кордонів. Один із них розташований поблизу міста Моздок у Північній Осетії.

Про це свідчать супутникові знімки Planet Labs, опубліковані українською службою "Радіо Свобода".

У розпорядженні журналістів програми "Схеми" опинилися знімки аеродрому за останні дні квітня, травня та червня поточного року.

Читайте також: "Кривий Кинжал": як Росія била по дамбі в Кривому Розі, фото наслідків

За даними Командування Повітряних сил України, саме з цього аеродрому в ніч на 22 червня злетіли літаки ТУ-22М3, які випустили ракети Х-22 на Дніпропетровську область. За день перед атакою (21 червня) на аеродромі розміщувалося 7 літаків, а також транспортна авіація.

Вперше літаки стратегічної авіації ТУ-22М3, які є носіями крилатих ракет Х-22, були зафіксовані на аеродромі ще 24 травня – тоді супутник помітив шість бомбардувальників.

При цьому 28 квітня цих літаків не було на території авіабази.

За словами воєнного експерта Михайла Жирохова, Росія змінює свою тактику ведення війни з Україною. Аеродром Моздок існує ще з радянських часів, але з 1991 року російська армія не використовувала його з військовими цілями - винятком стали перекидання військ та бомбардування Сирії.

Тепер же окупанти намагатимуться "пробити" українську систему ППО. Якщо до 22 червня вони переважно бомбардували Україну з боку Рязані та Каспійського моря, то зараз ці напрямки прикриті протиповітряною обороною, а ворог атакує з боку Азовського та Чорного морів.

Оскільки аеродром Моздок знаходиться недалеко, та й до того ж це дозволяє зменшити кількість палива для вильоту та підвісити до літака ще одну ракету, не дивно, що Росія активно використовуватиме саме цю авіабазу.

"Ефективність ударів може бути в рази більшою, ніж раніше", - зазначив Жирохов.

Раніше керівник української розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов прокоментував ядерну загрозу з боку Росії.

  • Вас може зацікавити:

Росія може влаштувати вибух на ЗАЕС: що потрібно знати на випадок радіаційної аварії

Це буде аварія, а не катастрофа: чому на ЗАЕС росіяни не зможуть зробити "другий Чорнобиль"

Що чекає на ЗАЕС, якщо зникне ставок-охолоджувач: прогноз експертів