RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Нічого не змінилось: важливе уточнення юриста щодо правил виїзду за кордон та відстрочки від призову

Верховна Рада України ухвалила законопроект, який скорочує перелік осіб, які зможуть отримати відстрочку від призову на військову службу – насамперед це стосується чоловіків, які мають рідних з інвалідністю. Проте загалом нічого в законодавстві не змінилося: зокрема це стосується правил виїзду за кордон та відстрочки від призову.

Про це повідомляє портал "B2B Консультант".

За словами адвоката Марини Бекало, законопроект №9342 не вносить жодних змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", яка містить підстави для надання відстрочки.

Читайте також: Літня мобілізація студентів: кому можуть вручити повістку в липні

Цей законопроект вносить зміни до закону України " Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо виплати винагород військовим, відпусток військовим), а також до статті 34 Закону України " Про дорожній рух", статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку" та мобілізації" та статті 39 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" (про проходження базової військової підготовки та підготовки з військово-облікової спеціальності).

Іншими словами, чоловік має право як на відстрочку від призову під час мобілізації, так і право перетнути кордон із батьком, який має інвалідність ІІ групи, адже жодних змін до Закону, а також до правил перетину державного кордону не було і на сьогодні немає.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язок кожного українця - захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що в Україні хочуть звільнити від призову дві категорії військовозобов'язаних.

  • Вас може зацікавити:

Спочатку – на облік у ТЦК: для військовозобов'язаних охоронців запровадили нові умови

Виїзд за кордон з "білим квитком": двом із трьох категорій це заборонено

Чи можна забороняти чоловікам госпіталізацію без довідки від військкомату: пояснення юриста