RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Виїзд за кордон з "білим квитком": двом з трьох категорій це заборонено

Під час війни в Україні виїзд за кордон військовозобов'язаним заборонено. Проте одній із категорій власників "білого квитка" це робити можна – це стосується лише чоловіків непридатних до військової служби і знятих з військового обліку.

Про це заявив адвокат Ігор Ясько, керуючий партнер юридичної компанії Winner, інформують Новини.LIVE.

За його словами, умовна назва "білих квитків" об'єднує три різні категорії людей:

  • обмежено придатні до військової служби;
  • непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у воєнний час;
  • непридатні до військової служби, зняті з військового обліку.

При цьому, виїжджати за кордон можна тільки чоловікам з останньої категорії – тим, які нічим не можуть бути корисними на війні.

"Чоловіки з відмітками у військово-обліковому документі "обмежено придатний до військової служби" або "непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час" можливості виїхати за кордон не мають", — наголосив Ясько.

Читайте також: В Україні хочуть звільнити від призову дві категорії військовозобов’язаних: хто підпадає

Проте, навіть абсолютно непридатним чоловікам для військової служби, однієї відмітки про зняття з військового обліку для виїзду за кордон недостатньо.

"На сайті ДПСУ зазначено, що така відмітка у військово-обліковому документі не підтверджує ані інвалідності, ані непридатності до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому потрібно отримати ще додаткові документи. Але остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками ДПСУ за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів", — розповів юрист.

Серед документів, які рекомендується взяти із собою особам, які планують виїзд за кордон, наступні:

  • висновок лікарської комісії, згідно з яким особу визнано непридатною до військової служби;
  • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, військовий квиток, у якому має бути зазначено висновок ВЛК про виключення з обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу;
  • довідка до акту огляду, посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю, пенсійне посвідчення, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де вказано групу та причину інвалідності та/або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, тощо.

Раніше ми писали, чи можуть у військкоматі скасувати бронювання працівника.

Вас може зацікавити:

Прибути протягом 10 днів: у ТЦК пояснили суть наказу для військовозобов'язаних на Прикарпатті

"Приходьте з дозволом ТЦК": на Прикарпатті розгорається новий скандал навколо військовозобов'язаних

Мобілізація по-прикарпатськи: юрист проаналізував скандальний наказ воєнкома

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.