RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День Військово – Морських сил України: факти та історія свята

На початку липня, який багатий на свята, в Україні відзначають професійне свято військовослужбовців та працівників Військово-Морських Сил Збройних Сил. Наші ВМС відіграють важливу роль у захисті України від Російської Федерації.

"Апостроф" підготував усе, що відомо про це свято.

Читайте також: Офіційно: Зеленський вніс законопроєкт про зміну дат трьох важливих свят

історія свята

Вперше День Військово-Морських Сил України відзначили у Севастополі 1 серпня 1997 року. Тоді на кораблях Чорноморського флоту СРСР, що перейшли до складу ВМС України, підняли прапори України. Свято встановили указом президента України Леоніда Кучми. Цього дня свято відзначали до 2005 року, але часто це був будній день, тому щоб це виправити Віктор Ющенко указом переніс свято на першу неділю липня. Свої корективи вирішив також внести Віктор Янукович, перенісши святкування на останню неділю другого літнього місяця, щоб поєднати його зі святкуванням Дня Військово-морського флоту Росії.

У 2015 році указом колишнього президента Петра Порошенка свято було встановлено на першу неділю липня, у 2023 році воно випадає на 2 липня.

ТОП-10 цікавих фактів про ВМС України

1. 18 січня 1992 року особовий склад 3-ї школи водолазів Чорноморського флоту в Севастополі під керівництвом капітана 3-го рангу Олександра Клюєва склав присягу на вірність українському народу. Це був перший підрозділ колишньої Радянської Армії, який приніс присягу Українським ВМС.

2. 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 з піднятим прапором України перейшов із Криму до Одеси. З метою змусити екіпаж СКР-112 відмовитися від присяги на вірність українському народу, РФ переслідувала СКР-112 із залученням сторожового корабля, двох протичовнових літаків Бе-12 та інших кораблів та особового складу.

3. Першим командувачем ВМС із 1992 по 1993 рік був віцеадмірал Борис Кожин. Перший раз День ВМС відзначили у Севастополі 1997 року.

4. Багатонаціональне навчання "Сі Бриз" відбувається щорічно в Україні з 1997 року. Співорганізаторами навчань є Україна та США.

5. У 2011 році першим підрозділом ЗСУ, який вступив на бойове чергування у складі бойової тактичної групи ЄС HelBRoC, став підрозділ першого окремого батальйону морської піхоти ВМС.

6. У складі ВМС до вторгнення Росії проходили службу 15470 осіб, на озброєнні знаходилися п'ять корветів, один фрегат, три тральники, два десантні кораблі, підводний човен, 49 допоміжних кораблів і 35 літаків.

7. У 2014 році, під час анексії кримського півострова, Україна втратила близько 85% кораблів свого флоту, ключові військово-морські бази та розвинену інфраструктуру на території півострова. Штаб ВМС України передислокувався на територію Одеси.

8. У 2016 році Марина Каналюк уперше за всю історію ВМС стала капітаном першого рангу серед жінок. Вона не зрадила присягу під час окупації Криму.

9. У 2018 році в Одесі під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС до складу національного флоту включено 4 броньовані артилерійські катери: Вишгород, Лубни, Кременчук та Нікополь.

10. У листопаді 2019 року на патрульних катерах Island США підняли український та прапор національних ВМС. Старобільськ та Слов'янськ – катери, передані Україні американцями у рамках військової допомоги.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що 23 травня в Україні відзначили також своє професійне свято морські піхотинці.

Вас також може зацікавити:

Новий церковний календар: коли у 2023 році закінчується Петрів піст

Зеленський приїхав на фронт і вручив нагороди українським морпіхам: фото

ГБР повідомило про підозру командиру морпіхів, який здав Росії сотні захисників Маріуполя