RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Є кілька сценаріїв катастрофи на ЗАЕС, але вони не смертельні: що чекати в разі можливого теракту РФ

Після теракту на Каховській ГЕС в Україні та світі побоюються, що російські окупанти також можуть спричинити й катастрофу на ЗАЕС - найбільшій атомній електростанції в Європі.

Які можуть бути сценарії розвитку подій йдеться у матеріалі "Апострофу".

Зазначається, що якщо рашисти надумають припинити подачу води для охолодження ректорів, і заразом підірвати мобільні дизель-генератори та помпові установки - трагедії не уникнути.

Яким може бути масштаб катастрофи у разі таких дій розповіли у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

"Перший сценарій – аварія із цілою захисною герметичною оболонкою реактора. Радіаційні наслідки здебільшого обмежуватимуться межами санітарно-захисної зони навколо ЗАЕС – це 2,5 км. Це стосуватиметься здебільшого лише персоналу станції. У цьому випадку необхідно обмежити перебування людей на відкритому повітрі в межах санітарно-захисної зони", – розповідає Олена Ярушевська.

Читайте також: Підірвати ЗАЕС складно, але терористи мають інший сценарій: до чого готуватися українцям

У випадку другого варіанту, з відкритим (або пошкодженим) конфайнментом, радіаційні наслідки аварії будуть гіршими, і матимуть ширшу географію. Зона евакуації населення становитиме 20 км, а максимальна довжина радіаційного покриву – близько 200 км. Залежно від рози вітрів.

"При найгіршому сценарії, коли розплавиться активна зона, якщо довгий період реактор не зможуть охолоджувати, і під гермооболонку вирветься велика кількість пароводяної суміші і при цьому штатні системи не зможуть впоратися, то буде скидання частини пари у вентиляційну трубу, тобто в атмосферу. І радіоактивна хмара кудись рухатиметься, залежно від вітру. Щодо радіоактивності пари – все залежить, коли вона утворилася. Якщо до руйнування паливних елементів, то її шкідливий вплив буде здебільшого інформаційним. Якщо після руйнування тепловидільних елементів, то там, де конденсується хмара, буде радіоактивне забруднення, але далеко не смертельне", – вважає Разу Камілов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофу": Якщо росіяни підірвуть ЗАЕС: чи може статися другий Чорнобиль

  • Вас може зацікавити:

Як підготуватися до ймовірної аварії на Запорізькій АЕС і чим треба запастись: інструкція

Що робити під час теракту на Запорізькій АЕС: алгоритм дій від МОЗ

Окупанти замінували ставок-охолоджувач ЗАЕС: у ГУР озвучили наслідки вибуху