RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Мобілізація в липні-серпні: чи може випускник вишу відмовитись від ВЛК та контракту

В Україні діє режим загальної мобілізації. У 21 рік випускник вишу має право добровільно підписати контракт на проходження військової служби. Будь-які наполягання та примуси до підписання контракту – незаконні. Ніхто не може змусити підписати контракт.

Про це розповів юрист Дмитро Дончак, інформує b2bconsult.

Читайте також: Нова оригінальна хвиля мобілізації в РФ: жінки замінили чоловіків

У юриста запитали, чи можуть забрати до армії 21-річного хлопця, якщо цього року закінчив навчання в університеті, бакалавра, і вступає до магістратури.

Він нагадав про те, що відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення до військових частин виповнилося 18 років, і старші особи 27-річного віку, які не досягли і не досягли мають право на звільнення або відстрочення від призову на строкову військову службу (далі – громадяни призовного віку).

Відповідно до ч. 9 ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", про військовий обов'язок громадяни України діляться на такі категорії:

- допризовники – особи, які підлягають приписці до призовних ділянок;

- призовники – особи, приписані до призовних дільниць;

- військовослужбовці – особи, які проходять військову службу;

- військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

- резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України, інших військових формувань та призначені для їх комплектування у мирний час та у особливий період.

У цьому випадку хлопцеві 21 рік, тому він є призовником.

Відповідно до ч.1 ст. 4 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", ЗСУ та інші військові формування комплектуються військовослужбовцями шляхом:

- призову громадян України на військову службу;

- ухвалення громадян України на військову службу за контрактом.

Відповідно до ч.6 ст. 2 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", Види військової служби:

- термінова військова служба;

- військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

- військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період;

- Військова служба за контрактом.

Строки проведення призову громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Указом Президента від 11.04.2022 р. № 230/2022 було скасовано призов на строкову військову службу на час дії військового стану та загальної мобілізації. Також внесено зміни до ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", де з'явилася нова стаття 18-1: Під час дії військового стану призов на строкову військову службу не проводиться.

З цього часу під час проведення в Україні загальної мобілізації, комплектування вакантних посад у ЗСУ та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок надходження військовозобов'язаних та резервістів.

Хлопцеві 21 рік, він є призовником, тобто не є ні військовозобов'язаним, ні резервістом – отже, він не підлягає мобілізації. Але він має право добровільно підписати контракт на проходження військової служби.

Також слід зазначити, що Верховна Рада внесла зміни до ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", і зменшила граничний вік для призовників з 27 до 25 років, але поки що закон про ці зміни ще не підписано Президентом.

Юрист також розповів про можливість відмовитись від проходження медкомісії.

Відповідно до ч.10 ст.1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", українці які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі ЗСУ або проходять службу у військовому резерві, зобов'язані:

- прибувати за викликом ТЦК для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), приписки, проходження медичного огляду;

- проходити медичний огляд та лікування у лікувально-профілактичних установах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного ТЦК.

Відповідно до п. 1.2. Наказу № 402, Військово-лікарська експертиза – це медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців; військовозобов'язаних.

Відповідно до п. 1.1. Наказу № 402, Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних.

Відмова від проходження медкомісії (ВЛК) – це порушення законодавства. ВЛК проводиться не тільки для осіб, що мобілізуються. ВЛК проводиться для визначення ступеня придатності до військової служби навіть за умови, що зараз із певних причин особа не підлягає мобілізації. Цей обов'язок діє усім осіб незалежно від віку, не виключених з військового обліку.

При відмові від проходження ВЛК буде застосовано положення статті 210-1 КУпАП: порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, що в умовах особливого періоду передбачає накладення штрафу у розмірі від 3400 до 5100 грн.

Правозахисник також розповів про те, що людина у 21 рік може добровільно укласти контракт. Будь-які наполягання та примуси є незаконними. Ніхто не може змусити підписати контракт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що чоловіків, звільнених у запас через наявність рідних з інвалідністю 1-ї чи 2-ї групи, вже у липні можуть повторно призвати до лав ЗСУ.

Вас також може зацікавити:

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

Підробляли документи ухилистам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть до суду

Заклику в Україні не буде? Рєзніков анонсував реформу роботи військкоматів

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.