RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скільки серед українців прихильників військового режиму та "сильної руки": результати опитування

Широкомасштабна війна призвела до зростання в країні частки респондентів, які підтримують систему, коли правлять військові або військовий режим. Частка ж прибічників "сильної руки" суттєво знизилася.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Читайте також: "Ніякої зради нема": аналітик оцінила результати саміту НАТО для України

За його словами, в країні зросла частка респондентів, які вважають "скоріше хорошою" або "дуже хорошою" систему, коли правлять військові або військовий режим (до 28%), хоча у 2017 р. таких було 12%. Але при цьому, переважна більшість (71%) українців і зараз вважають таку систему поганою.

Та серед прихильників військового режиму він сприймається не як "військова диктатура", а перш за все як засіб захисту демократії в умовах воєнного протистояння з агресором.

Що ж до запиту на "сильну руку", то він знизився: порівніно з 2017 роком, коли 80% вважали таку систему "скоріше хорошою" або "дуже хорошою" для країни, наразі її підтримка знизилася до 62%.

"Тут треба мати на увазі, що в нас цей запит на "сильну руку" всі роки незалежності неправильно інтерпретували. В контексті нашого суспільства "сильна рука" - це не про авторитаризм чи потребу людей будувати авторитарну державу. ... Коли ми кажемо про запит на "сильну руку" це треба сприймати як бажання людей бачити державний апарат більш керованими та відповідальними перед суспільством", - пояснив Биченко.

Відсоток респондентів, що вважають, що демократична система є "скоріше хорошою" або "дуже хорошою" для країни, зріс від 86,5% у 2017 році до 93% у 2023 р. При цьому помітно зросла частка тих, хто вважає демократію "дуже хорошою" (з 36% до 57%).

Раніше ми писали про те, що у Росії назріває новий бунт: генерал Герасимов звільнив і намагався ліквідувати командувача армії.

Вас також може зацікавити:

Як змінилися доходи українців з початком війни: результати соцопитування

Скільки українців готові залишити свої будинки, якщо війна затягнеться: дані соцопитування

Скільки українців вважають Путіна Гітлером сучасності: результати опитування