RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Мобілізація обмежено придатних в серпні: кого призвуть і чи можуть відправити на передову

Під час воєнного стану до лав Сил оборони можуть мобілізувати також обмежено придатних до служби чоловіків, які, щоправда, не можуть перебувати в складі певних родів військ, а саме служити у високомобільних десантних військах, морській піхоті, проходити службу на флоті та знаходитися у спецспорудах.

Про це пише "Обозреватель".

Читайте також: Загальна мобілізація в Україні: чи вручатимуть повістки українцям за кордоном з 1 липня

На початку війни військкомати насамперед поповнювали склад підрозділів, які були задіяні на фронті, нині ж вже немає гострої потреби відправляти усіх на передову, тому триває комплектування тилових частин та забезпечення, де можуть працювати навіть обмежено придатні військові.

Під час воєнного стану військово-лікарські комісії керуються таблицею визначення придатності до військової служби, які містить перелік усіх хвороб і станів здоров’я, за яких чоловіки здатні виконувати обов'язки чи їх треба виключити з військового обліку.

Одночасно з постановою ВЛК медики в індивідуальному порядку, з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, специфіки роботи та пристосованості до неї такого чоловіка визначають, де можна служити мобілізованому. Тобто у постанові комісії у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цьому чоловіку.

Військовослужбовці ж, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах забезпечення, ТЦК, установах, організаціях, навчальних закладах. Тобто такого чоловіка не можуть направити на виконання робіт, пов’язаних із фізичною працею: облаштування бліндажів, окопів тощо. Разом із тим закон не передбачає заборони чоловіку служити діловодом у штабі, якщо той розташований у зоні бойових дій або недалеко від неї.

У серпні в Україні продовжать мобілізовувати придатних і обмежено придатних віком чоловіків від 27 до 60 років, якщо вони мають чи не мають військового досвіду;

придатних і обмежено придатних чоловіків 18-27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу – на контракт із ЗСУ;

знятих і виключених із військового обліку чоловіків, визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, якщо вони не скористалися правом на відстрочку або не засуджені за тяжкий злочин.

Раніше "Апостроф" писав, як карають військовозобов'язаних, які не повернулися з-за кордону.

  • Вас може зацікавити:

У Києві проводять збір військовозобов'язаних: коментар юриста про законність наказу

Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження: у ТЦК дали пояснення

З 1 липня бронюватимуть по-новому: що потрібно знати військовозобов'язаним

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.