RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Як карають військовозобов'язаних, які не повернулися з-за кордону: коментар юриста

Певні категорії чоловіків на законних підставах можуть перебувати за кордоном протягом певного, короткотривалого, встановленого законом терміну.

Що чекає на чоловіків, які вчасно не повернулися в Україну, - розповів адвокат Богдан Пересада.

Читайте також: В Україні хочуть звільнити від призову дві категорії військовозобов’язаних: хто підпадає

За словами адвоката, правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України". Водії, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, а також медичних або гуманітарних вантажів, можуть перетинати кордон за відповідним рішенням військових адміністрацій, чи медичних закладів.

Рішення про виїзд за межі України дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк не більше шести місяців. Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, що встановлені цим пунктом, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

В той же час, чоловікам, які вчасно не повернулися в Україну, адміністративна чи кримінальна відповідальність не передбачена.

"Станом на зараз іншої прямої відповідальності за подібні дії (не повернення чи несвоєчасне повернення) не передбачено. Тобто, ні Кодекс України про адміністративні правопорушення, ні Кримінальний кодекс України не містять прямих норм, які б передбачали відповідальність саме за таке порушення", - зазначив адвокат.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, чи можуть у військкоматі скасувати бронювання працівника.

Вас може зацікавити:

Прибути протягом 10 днів: у ТЦК пояснили суть наказу для військовозобов'язаних на Прикарпатті

"Приходьте з дозволом ТЦК": на Прикарпатті розгорається новий скандал навколо військовозобов'язаних

Мобілізація по-прикарпатськи: юрист проаналізував скандальний наказ воєнкома