RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ввезення авто в Україну: які правила діють в серпні

Українцям, які перетинають кордон на авто, що перебувають на іноземній реєстрації, необхідно ретельно перевірити, заздалегідь розрахувати податки, подати декларацію до митного органу та поставити машину на облік, щоб не втратити транспортний засіб.

Про це пише РБК-Україна.

Читайте також: Депутати хочуть спростити ввезення авто для військових: законопроект подали до Ради

Як перетнути кордон транзитом

Громадяни-резиденти можуть перетнути кордон на транспортному засобі на іноземній реєстрації та використовувати його для особистих цілей на території України в режимі транзиту. Згідно зі статтею 95 Митного кодексу термін транзитних перевезень для автомобільного транспорту становить 10 діб (при переміщенні у зоні діяльності однієї митниці – 5 діб). Для більш тривалого перебування транспортних засобів для іноземної реєстрації, ввезених на територію України, резидентами для особистого користування необхідно скористатися режимом імпорту або тимчасового ввезення.

Основні правила імпорту авто

Особливості митного оформлення транспортних засобів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу, передбачені статтею 377 Митного кодексу. До здійснення державної реєстрації такі транспортні засоби забороняється відчужувати, передавати у володіння чи користування іншим особам. Перед ввезенням транспортних засобів до України необхідно зняти з обліку у відповідних реєстраційних органах іноземних держав.

Тимчасове ввезення авто в Україну

Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування на митну територію України передбачено статтею 380 Митного кодексу України. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України при наданні митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території країни. Такі автомобілі можуть використовуватися на території України виключно громадянами, які ввезли вказані транспортні засоби в Україну для їх особистих потреб. Тимчасове ввезення таких транспортних засобів дозволяється строком до 10 діб за умови письмового декларування у порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X Митного кодексу. Цей термін може бути подовжено митними органами, але не більше ніж на 60 днів.

Яка відповідальність за порушення правил ввезення авто

Частиною 4 статті 496 Митного кодексу України передбачена відповідальність за передачу транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила її, у вигляді штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2 634 000 гривень). Статтею 470 Митного кодексу передбачено відповідальність за перевищення строку транзитних перевезень транспортних засобів особистого користування (10 діб). Перевищення строку не більше ніж на добу тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(13 420 гривень), більш ніж на 10 діб - штрафу у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (671 000 гривень).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Верховна Рада України скасувала ПДВ та ввізне мито на компоненти для виробництва та ремонту безпілотників.

Вас також може зацікавити:

"Нульову" розмитнення авто хочуть повернути: кого торкнуться зміни

Розмитнення авто у 2023 році: який зараз механізм і для кого залишили пільги

Не мали такої можливості: кому в Україні хочуть дозволити ввезення авто без розмитнення