RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 червня

Всі новини

Повістку вкинули у поштову скриньку: що робити і яка відповідальність для ухилянтів

В Україні триває загальна мобілізація, співробітники ТЦК та СП можуть вручати повістки військовозобов'язаним навіть у громадських місцях, проте почастішали випадки отримання запрошень до військкоматів поштою.

Чи вважається така повістка врученою, - розповіли адвокати Андрій Межирицький та Марина Бекало.

Читайте також: Хто в Україні має віддати авто на потреби військових: названі категорії громадян

За словами Межирицького, законодавство не передбачає будь-якої відповідальності, якщо людина не з'явилася до ТЦК по повістці, яку знайшла у поштовій скриньці. Юрист пояснив, що незважаючи на це, ТЦК іноді складає протокол про адміністративне правопорушення за неявку по повістці, яку залишили в поштовій скриньці. В результаті на військовозобов'язаного накладається штраф.

Адвокат Марина Бекало зазначила, що повістка вважається врученою, якщо було дотримано всіх законних вимог. Зокрема, ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає обов'язок громадян з'явитися до ТЦК у строки, зазначені в отриманих ними документах.

За ухилення від мобілізації передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Проте остання настає на етапі, коли військовозобов'язаному вже вручили повістку про необхідність з'явитися безпосередньо для проходження служби – мобілізаційне розпорядження.

Згідно зі статтею 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу по призову осіб офіцерського складу", людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності та понести покарання у вигляді обмеження волі строком до 3 років.

Раніше ми писали, що з серпня 2023 року строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.