RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Повістки вручатимуть двірники? Юрист пояснив, що не так з черговою новацією влади, відео

Через продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні хочуть змінити правила вручення повісток – ймовірно, що їх вручатимуть двірники та представники ЖЕКів, аби відвернути негатив від співробітників ТЦК.

Що не так з черговою новацією влади та до яких наслідків це може призвести пояснив адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Так, згідно із законопроєктом №9566, у Раді пропонують розширити список осіб, які мають право вручати повістки потенційним призовникам і громадянам військовозобов'язаного віку.

За словами адвоката, правки планують внести до частини 12 статті 38 закону України про військовий обов'язок і військову службу. При цьому, ця інновація вже закріплена в постанові Кабінету міністрів з кінця минулого року, проте не виконується.

Читайте також: Загальна мобілізація: кого з військовозобов’язаних не зможуть призвати з 1 вересня

"Цікава суть та наслідки прийняття такого закону. Перша мета зрозуміла — збити частково негатив з ТЦК та перевести на іншу категорію громадян. Друга полягає ось у чому: постанови і штрафи, які виносять начальники ТЦК, розвалюються в судах здебільшого з причин недоведеності вручення повістки. В якості доказів використовуються пояснення самих працівників ТЦК та їх рапорти, що взагалі ставить під сумнів їх неупередженість", — розповідає юрист.

Якщо підходити до вручення повісток "законодавчо правильно", тоді представники управлінь обслуговуючих кооперативів, керівники об'єднаних спілок співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), двірники та інші посадовці зможуть бути свідками в судових процесах, якщо військовозобов'язаний відмовиться її прийняти.

Роман Сімутін також наголосив, що вручення повісток повинні будуть взяти на себе також власники будинків. Згідно з рішенням Конституційного суду 2004 року, мешканці багатоквартирних будинків є співвласниками, а їхні права визначаються не лише межами квартири, а й за її межами.

"Це я сам собі повинен вручити повістку і своїм родичам?" — риторично питає адвокат.

Раніше ми писали, як в Україні карають ухилянтів від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Сім найпоширеніших міфів про мобілізацію: що варто знати українцям

Мобілізація в Україні: кого з чоловіків призвуть до війська першими у вересні

Які документи повинні мати військовозобов’язані при виїзді за кордон: перелік

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.