RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чи мав право поліцейський в Дніпрі застосовувати зброю? Пояснення адвоката

Юристи розповіли, чи мав право патрульний поліцейський в Дніпрі, від рук якого загинув порушник-водій, застосовувати зброю.

Про це повідомив адвокат Леонід Маслов у соцмережі Facebook.

Читайте також: Водій був дуже п'яним: яким був вміст алкоголю в крові застреленого у Дніпрі чоловіка

За його словами, стаття 16 закону "Про дорожній рух" зобовʼязує водія, якого зупинили, тримати руки в полі зору поліцейського і не виходити з транспорту без дозволу. Інша стаття, 18, зобовʼязує пасажира вийти з машини на вимогу поліцейського.

Водночас закон "Про Національну поліцію" за статтею 44 дозволяє застосування сили за необхідності забезпечення особистої безпеки чи безпеки інших осіб, припинення правопорушення, затримання громадянина, який вчинив правопорушення, якщо застосування інших поліцейських заходів не забезпечує виконання повноважень, покладених на нього законом.

Відтак, застосування сили як метод заохочення виконання законних вимог правоохоронця, окрім вимоги припинити активну протиправну дію, є незаконним.

"Наприклад, не предʼявлення документа не підстава, щоб вирвати його з рук; вимога пасажиру вийти з машини законна, а примусово витягувати його можна лише під час затримання", - пояснив він.

Частина четверта статті 46 того ж закону дозволяє як виняток застосовувати вогнепальну зброю, зокрема, для відбиття нападу на поліцейського або членів його родини, у випадку загрози їхньому життю чи здоров’ю.

При цьому правоохоронець уповноважений застосовувати зброю виключно після попередження про необхідність припинення незаконних дій і намір використання зброї. Водночас, виконання попереджувальних пострілів законом не передбачене.

Застосування зброї без попередження допускається під час спроби громадянина, якого затримує поліцейський зі зброєю в руках, наблизитися до нього, скоротивши визначену ним відстань, чи доторкнутися до зброї, а також для припинення спроби заволодіти нею.

"Через відсутність законодавчого врегулювання обігу зброї і поводження з нею, невиправдані заборони і слабку обізнаність громадян у переважній більшості випадків народ у нас не має страху перед вогнепальною зброєю і озброєними особами (хоч копам,и хоч бандитами). Широкий розголос наслідків такої поведінки буде на користь", - наголосив він.

Також юрист поділився корисним лайфхаком, відомий усім військовим: потрібно завжди поводитися зі зброєю так, нібито вона заряджена.

"У США є корисний лайфхак: під час сутички поводитись з незнайомцем так, нібито він озброєний. Ще один лайфхак - поводься з озброєною особою так, нібито вона запальна і неадекватна. Щодо загиблого пана Силогави (Джумбері Сілогава, - Ред). От пішов би на фронт і загинув - був би герой. А так спроба дешевого героїзму - і премія Дарвіна. Займався ритуальними послугами - додав своєму бізнесу нового клієнта. До речі жінка - не матір хлопців, що були в авто", - додав Леонід Маслов.

Як повідомляв "Апостроф", 29 серпня поліцейські у Дніпрі відкрили вогонь по цивільному чоловікові - від отриманих поранень він помер.

  • Вас також може зацікавити:

"В машині була коханка": з'явилися нові деталі смертельної стрілянини в Дніпрі

Водій Jaguar порушив правила: з’явилися нові подробиці смертельної стрілянини в Дніпрі, фото і відео

У Дніпрі затримали копа після смертельної стрілянини: як виглядає його колега, фото