RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

На Полтавщині суд виправдав ухилянта: що не так з законодавством про мобілізацію в Україні

На Полтавщині суд виправдав чоловіка, який відмовився від мобілізації. Юрист пояснив, як таке могло статися і чому в законодавстві залишаються прогалини для прецедентних рішень судів.

Про це повідомляє Dev Україна.

Читайте також: Скільки Україна має мобілізовувати людей щомісяця: озвучена неймовірна цифра

Повідомляється, що наприкінці грудня 2022 року ВЛК визнала чоловіка придатним до служби, а у січні та березні 2023 року йому вручено повістку для відправки на військову службу. Однак військовозобов’язаний проігнорував ці виклики.

У суді він частково визнав вину, проте зауважив, що має діагноз — плоскостопість. На його зауваження працівники лікарської комісії та територіального центру комплектування та соціальної підтримки не реагували.

Повідомляється, що суд лише допитав обвинуваченого та заслухав характеристику про нього, інших речових доказів сторона обвинувачення не надала. У матеріалах справи відсутні оригінал повістки чи розписки про її отримання; наказ про оголошену загальну мобілізацію; інформація про перебування військовозобов’язаного на обліку. Суд також не зміг ознайомитися з копією висновку ВЛК.

У суді зауважили, що Закон України "Про військовий обов`язок і військову службу" та Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затверджені Указом Президента України жодним чином не стосуються комплектування Збройних Сил України, а тому не дають працівникам та державним службовцям ТЦК повноважень комплектувати ЗСУ військовослужбовцями, а лише відповідно законодавства про працю, за трудовим договором (контрактом), що має бути вольовим рішенням такого найманого працівника. Примус до трудового контракту є формою рабства".

За словами адвоката Ростислава Кравця, в законодавстві України про мобілізацію є прогалини, а такого терміну, як "повна мобілізація", не існує - є часткова і загальна мобілізація. Наразі в Україні з 24 лютого 2022 року відбувається саме загальна мобілізація.

Через прогалини в законодавстві вже є рішення судів, які визнають незаконними створення Кабінету міністрів, Міністерства оборони і загалом проведення мобілізації з огляду саме на порушення конституційного формування порядку органів влади.

За його словами, питання щодо мобілізації всіх чоловіків насправді стоїть.

“Однак ця ситуація, яка створилася в Україні без наявності відповідних прикладів з боку військово-політичного керівництва країни, з боку народних депутатів України, навпаки паплюження Збройних сил України, призводить до досить негативних наслідків саме при проведенні мобілізації”, - резюмував адвокат.

Нагадаємо, що на Одещині зі стріляниною затримали ухилянтів.

Вас також може зацікавити:

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.