RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Опечатка": як правильно сказати українською мовою і які є варіанти

Все більше російськомовних українців в побуті переходять на українську мову. Проте подекуди продовжують вживатися русизми. Як, наприклад, вживання слова "опечатка".

Як правильно вживати це слово українською - розповів мовознавець, перекладач, публіцист і доктор філологічних наук Олександр Пономарів.

Читайте також: "З тих пір" і "до тих пір": як правильно сказати українською

За словами мовознавця, слово "опечатка" походить з російської мови і не зовсім вірно прижилось в українському лексиконі. Замість цього рекомендовано використовувати вираз "друкарська помилка".

Пономарів розповів, що на форумах, присвячених мовознавству, виникла спроба стандартизувати варіанти перекладу терміну "опечатка", і було запропоновано різні альтернативи: "Одруківка", "одрук", "обдруківка". Проте ці слова мають вигляд канцеляризму і є калькою з російської мови.

"Хибодрук" або "хибнодрук" також не рекомендовано, оскільки використання початкового "хибо-" в слові є незвичайним для української мови. У віртуальних перекладачів часто можна зустріти дивне слово "злодрук".

Також можна використовувати "похибка", "помилка", "хиба", хоча ці слова є загальними та не позначають конкретно помилку при наборі тексту на клавіатурі. Отже, рекомендується замінити термін "опечатка" на "друкарську помилку".

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є русизмом слово "пилосос" і які є аналоги в українській мові.

Вас може зацікавити:

Жодних "пішли" і "давайте": як ввічливо звертатися до людини українською із проханням

"Заживляючий" і "обезболюючий": як правильно сказати українською

"Добрий ранок" чи "доброго ранку": вчимося правильно вітатися

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!