RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Все, що треба знати про військовий облік жінок: кого торкнеться і яких обмежень слід чекати

Громадянки України віком від 18 до 60 років, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, з 1 жовтня 2023 року підлягають взяттю на військовий облік.

Про це, як пише "Апостроф", йдеться у законі "Про військовий обов'язок і військову службу".

Читайте: "Їй потрібна броня": фото акції в Києві щодо проблем з жіночою амуніцією у війську

Інші жінки, які мають спеціальність чи професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку Міноборони та придатні до проходження військової служби, беруться на військовий облік за їх бажанням.

Взяття жінок на військовий облік здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Варто зазначити, що за два місяці до завершення навчання освітні заклади мають подавати до ТЦКСП списки з переліком жінок, які здобувають медичну чи фармацевтичну спеціальність. На підставі цих списків військкомати оформляють тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, яке діє 30 діб.

Жінки з тимчасовим посвідченням повинні в 7-денний строк прибути до ТЦК за місцем реєстрації для взяття на військовий облік.

Окрім того, керівники підприємств та установ також зобов’язані повідомляти ТЦК про працівниць із медичною або фармацевтичною освітою, які не перебувають на військовому обліку.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов'язані до кінця 2026 року. ️Непрацевлаштовані жінки повинні самостійно прибути до відповідного ТЦК для взяття їх на військовий облік.

І хоча взяття на військовий облік не є "гарантуванням" мобілізації, такі жінки, також можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час та виконувати свій громадянський обов’язок на рівних засадах із чоловіками.

На цей час немає жодних законних підстав, які б забороняли військовозобов'язаним жінкам виїжджати за кордон. Крім того, на прикордонники, принаймні поки що, не мають ані юридичних підстав, ані фактичної можливості перевірок жінок на наявність відповідних дипломів та чи перебуває жінка на обліку як військовозобов'язана.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що з жовтня працівники медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватися у військкоматах.

  • Вас може зацікавити:

Що загрожує жінкам, які не стануть на військовий облік: роз’яснення юриста

Що слід знати жінкам про військовий облік: детальна інфографіка

Окремим категоріям жінок хочуть обмежити виїзд з України: в ДПСУ дали детальне роз’яснення