RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як оскаржити рішення у досудовому порядку та через суд: покрокова інструкція

Бувають випадки, коли ВЛК дає неправильні висновки про стан здоров'я військовозобов'язаного. Такі висновки, коли у рішенні комісії не відображений реальний стан здоров’я людини, можливо оскаржити у досудовому порядку та через суд.

Як правильно оскаржити рішення ВЛК - розкаже "Апостроф".

Читайте також: Мобілізація "сліпих": з яким зором не мають призивати і як діють ВЛК

Юристи радять оскаржувати рішення з досудового порядку, а лише при відсутності позитивного результату звернутися до суду.

Щоб оскаржити рішення військово-лікарської комісії в досудовому порядку, необхідно написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення ВЛК, довлучивши до заяви усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка.

Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК потрібно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення на адресу відповідної ВЛК.

Далі ВЛК переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Позивачу мають надати новий висновок про стан здоров’я. У складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією.

Оскаржити рішення ВЛК в суді виключно за медичними показниками неможливо, адже це не входить в компетенцію суду. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК. Суд також може зобов’язати провести повторний медичний огляд та дообстеження військовослужбовця у випадку відмови відповідної ВЛК їх проводити.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, на які приховані хитрощі готові йти ТЦК.

Вас може зацікавити:

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних