RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Виїзд за кордон після повернення в Україну: як не втрапити в "капкан"

Юристи розповіли, що чекає на тих громадян, які планують повернутися з-за кордону при легальному виїзді. Зокрема, уточнили, чи випустять потім таких осіб за кордон.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Гребуть всіх підряд: мобілізацію в Україні слід негайно змінити

За його словами, щоб не втрапити в капкан, потрібно перевірити чи видані документи, зокрема, про непридатність. Також чи відповідають чинним на сьогодні нормам, оскільки до положення про ВЛК експертизу наказом Міноборони від 18 серпня 2023 року № 490 були внесені суттєві зміни, і декого "заочно вже зцілили".

Так, у військовому квитку пункт статті, де людину визнано непридатною тоді, нині може бути виключеним зі списку захворювань, які дають підстави отримати відповідний статус. У такому випадку громадянин буде формально обмежено придатним, а відтак - невиїзним за кордон і прикордонники можуть не випустити, хоч це і незаконно.

"Тож, перевірте актуальність свого ступеня придатності за новими критеріями", - зазначив він.

Адвокат опублікував для цього порівняльну табличку за посиланням.

Також навів приклад. Так, якщо раніше людина була визнана непридатною за ст. 39 п. а) гіпертонічна хвороба третьої стадії. То нині діагноз звучить так: "гіпертонічна хвороба третьої стадії з незворотними структурними ураженнями". Тому, якщо структурні ураження відсутні, то людина підпаде під пункт б), де непридатність вирішуватиметься індивідуально, проте водночас громадянин буде точно обмежено придатний.

У випадку, якщо людину раніше визнали непридатною за ст. 39 п. б) "гіпертонічна хвороба другої стадії", то нині вона буде обмежено придатна та підпадатиме під пункт в), як обмежено придатна.

"Не дивуйтеся, що в порівняльній табличці відсутній пункт в) – це просто автоматично означає, що діагнози, які ви не побачили в пунктах а) та б), перемістилися до пункту в), як обмежено придатні. Зараз поясню простими словами: якщо вас виключено з обліку на підставі пункту б), то ви вже не є гарантовано непридатними, тому вас можуть не випустити", - зазначив він.

Адвокат припускає, що саме такі напрацювання і будуть роз'яснені прикордонникам, з огляду на указ президента про перегляд рішень ВЛК.

"Я і ви розуміємо, що закон зворотної сили не має, але чиновники, на жаль, керуються не законом, а вказівками. На кордоні вас не випустять, ТЦК буде вимагати пройти повторне ВЛК, а поліція керуватиметься планшетом з позначкою про розшук", - додав Роман Сімутін.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що в Україні беруть на військовий облік 16-річних.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

Мобілізація "сліпих": з яким зором не мають призивати і як діють ВЛК

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться