RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Річниця першого удару по Кримському мосту: як це було

Рік тому, 8 жовтня, СБУ провела успішну спецоперацію по підриву Кримського мосту через Керченську протоку. Це був перший удар по мосту, що стало об'єктом радощів для українців та журби для окупантів, особливо для кремлівської влади.

"Апостроф" згадує, як саме підірвали Кримський міст, яка була реакція росіян та яке це значення має для Росії.

Читайте також: Як ЗСУ можуть звільнити Крим і Донбас: військовий експерт описав сценарій

Як це було

8 жовтня 2022 року, о 06:07, на автомобільній частині Кримського моста поблизу Таманського півострова вибухнула вантажівка. Це спричинило обвал двох напівсекцій автомобільної частини мосту та пошкодження залізничної колії - загорілися сім цистерн з пальним та один вантажний поїзд.

Міст є важливою частиною транспортних комунікацій між РФ та окупованим Кримом. Після удару автомобільний рух мостом було призупинено, залізничні рейси теж були тимчасово призупинені. Ввечері 8 жовтня частково запрацювала та ділянка дороги, яка була неушкоджена, для легкових авто та автобусів. 5 травня 2023 року окупанти заявили, що повністю відновили зруйновану частину споруди.

У своєму вечірньому зверненні 8 жовтня президент України завуальовано прокоментував цей удар по Кримському мосту.

"Сьогодні на території нашої держави був непоганий і здебільшого сонячний день. На жаль, у Криму було хмарно. Хоча й теж тепло", - зазначив він.

У міністерстві оборони України руйнування мосту тоді порівняли зі знищенням крейсера "Москва".

"Ракетний крейсер "Москва" та Керченський міст - два сумнозвісні символи російської влади в українському Криму - потонули. Що далі, росіяни?", - зазначили у повідомленні.

8 липня 2023 року, на 500 день російсько-української війни, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр підтвердила, що це була атака українських військ.

Реакція Путіна та розслідування

10 жовтня 2022 року російський диктатор Володимир Путін назвав удар по Кримському мосту "терактом".

"Сумнівів немає. Це теракт, спрямований на руйнування критично важливої цивільної інфраструктури Російської Федерації. І автори, виконавці, замовники - спецслужби України", - наголосив він.

За наказом Путіна було створено спецкомісію для розслідування обставин підриву мосту з представників МНС, Мінтранспорту, ФСБ, МВС та Росгвардії. У спецслужб була версія, що винна чергова зміна, яка пропустила вантажівку з вибухівкою, незважаючи на встановлені на в'їзді комплекси для догляду підозрілого вантажу.

Також російський слідчий комітет заявив, що під час "теракту" на мосту загинули три росіянина, які були пасажирами в авто, яка проїжджала біля вантажівки на момент вибуху. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зауважив, що з ними нічого би не сталося, якби вони не захотіли незаконно відвідати тимчасово окупований їхньою країною український Крим.

Слідком відкрив кримінальне провадження за фактом вибуху. 14 жовтня 2022 року у Сімферополі окупаційний суд відправив до СІЗО п'ятьох фігурантів цієї кримінальної справи. Тоді слідчі вважали, що до підриву можуть бути причетні щонайменше 12 осіб. Наступного дня суд у Москві відправив до СІЗО ще трьох росіян за звинуваченням у скоєнні терористичного акту. Один з них особисто звернувся до ФСБ, аби допомогти слідству.

21 квітня 2023 року Лефортовський суд Москви, заочно звинуватив головного очільника ГУР Минобороні Украині Кирила Буданова в "організації терористичного співтовариства, незаконному обігу зброї та тероризмі".

Спецоперація СБУ

19 серпня 2023 року глава Служби безпеки України Василь Малюк підтвердив, що удар по Кримському мосту - робота СБУ та розповів в інтерв'ю NV деталі цієї спецоперації.

"Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався я особисто та двоє моїх довірених співробітників", - заявив Малюк.

Про підрив мосту в СБУ думали ще з весни 2022 року. Думали, як би провести вибухівку у товарних вагонах, але тоді окупанти заборонили перевозити через міст будь-який вантаж, окрім військового. Тому було вирішено провести вибухівку у фурі, яку би заховали у бочках з олією.


"Було важливо, щоб закамуфльована вибухівка могла проїхати з пункту А в пункт В. Водночас обов'язково перетнути міст", - розповів глава Служби безпеки.

Але непомітно це зробити з бочками було складно. Тоді Малюк вигадав варіант із вибухівкою, обережно обмотаною целофановою плівкою, адже великі рулони виглядали абсолютно цивільними, аби не викликати підозри.

Водночас на постах біля мосту стояли спеціальні РЕБ, які збивають GPS-координати на вибухових пристроях, налаштованих на певну точку. СБУ створила технічно складну систему, завдяки якій вантаж "плівки" злетів у повітря на середині мосту.

"Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей. Росіяни "закрили" 22 людини — ув'язнили. Інкримінують співучасть у терористичному акті. Хоча насправді ті займалися звичною для себе справою. Це були звичайні контрабандисти", - поділився Малюк.

Одразу після удару, СБУ взялися за розробку нової атаки на міст.

Що означає цей перший удар по Кримському мосту

Це має символічний характер руйнування для кремлівської влади, адже відкриття мосту у 2018 році росіяни вважали одним з найбільших досягнень Володимира Путіна.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року міст був одним з найзахищеніших об'єктів. Очікувалося, що його руйнування призведе до посилення проблем із постачанням окупаційної армії у Криму та південній частині України.

Аналітики зазначили, що міст частково зруйновано наступного дня після 70-річчя Путіна ще й на тлі поразок російської армії на українському фронті. Крім того, за тиждень до вибуху було підписано указ про російську окупацію чотирьох областей України, після чого Москва продовжила погрожувати Києву ядерною зброєю у разі атаки на об'єкти на "власній" території.

Раніше "Апостроф" публікував яскраві меми та фотожаби про підрив Кримського мосту.

  • Вас може зацікавити:

Є серйозні руйнування: нові фото, відео та всі подробиці пожежі на Кримському мості

Звільнити Крим малою кров'ю: як ЗСУ готують бліц-удар на півострові

Як вибухи у Криму відобразилися на мешканцях півострова: чиновник розставив крапки над "і"