RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Не залишайте дітей самих вдома: яке свято 29 жовтня і чого не можна робити

Щороку, 29 жовтня, православні віряни вшановують пам'ять Анастасії Римлянки, яка жила в ІІІ столітті та допомагала бідним і хворим, та преподобного Авраамія Затворника.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, Анастасія Римлянка була християнською святою. Вона народилася у родині впливового римського сенатора та здобула гарну освіту. Попри це, вона вирішила присвятити своє життя служінню Богові та приєдналася до жіночого монастиря. Там вона присвячувала себе допомозі бідним та хворим, надаючи їм матеріальну та духовну підтримку.

У період переслідування християн Анастасію заарештували та доставили до начальника воїнів Прова, який намагався примусити її відмовитися від віри. Попри тортури та жорстокі катування, Анастасія залишила вірність Христу, через що їй врешті відтяли голову.

Читайте також: Церковний календар на жовтень: список свят за новим стилем

Анастасію Римлянку шанують як покровительку усіх жінок, зокрема тих, хто страждає від насильства, зловживання або неволі.

Цього ж дня також вшановують пам'ять преподобного Авраамія Затворника. Це видатний аскет і святий, що жив у Києво-Печерській Лаврі в XII-XIII століттях. Він присвятив своє життя Богу та веденню скромного способу життя. Авраамій замкнув себе у своїй келії, відмовившись навіть від участі у богослужіннях. Його дні наповнювалися молитвою, постом, вивченням Святого Письма і написанням духовних творів. Крім того, він надавав допомогу іншим монахам та людям, що зверталися до нього за порадою або благословенням.

Святі мощі преподобного Авраамія Затворника знаходяться у Ближніх печерах, поміж мощами преподобномученика Анастасія та дванадцятьма преподобними грецькими майстрами.

Прикмети 29 жовтня

  • Якщо ворони каркають — до морозу;
  • Низько пливуть хмари — чекайте на непогоду;
  • Голуби воркують до хорошої погоди.

Заборони 29 жовтня

Накривати стіл у цей день дозволялося лише заміжнім жінкам. Вважалося, що, якщо це зробить одинока дівчина, то ще протягом наступного року вона залишатиметься незаміжньою. Також традиційно вважалося, що не слід залишати дитину саму вдома, оскільки в цей період нечиста сила може її забрати.

Що дозволяється робити завтра

У цей день жінки традиційно прикрашали свою шию коралами, вірячи, що це принесе успіх у всіх справах протягом наступного року. Додатково наші предки вірили, що такі прикраси мають захисну силу, яка відганяє негативну енергію та нечисту силу.

Раніше ми публікували новий календар ПЦУ на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом

Чи можна вірянам ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день