RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Курити" чи "палити"? Як бажано казати українською

Експерти-мовознавці сходяться на думці, що "курити" та "палити" є слова-синонімами цієї шкідливої звички, однак є одне "але".

Про це пише "Апостроф".

Читайте: З великої чи з маленької літери: як правильно писати назви посад в Україні

Скажімо, вчитель Олександр Авраменко радить використовувати "курити", адже людина, яка курить, – це "курець", а той, хто палить, виходить, "палій". Однак це слово характеризує "підпалювача", який до вживання тютюнових виробів не має жодного стосунку.

Телеведучий Анатолій Васянович казав, що ці слова синонімічні й обидва правильні. Але, за його словами, "курити" більше вживають у східних областях, а "палити" у західних.

Дослідник проблем розвитку й культури української мови Борис Антоненко-Давидович зазначав, що вислови "курити тютюн" і "палити тютюн" — тотожні, але того, хто курить тютюн, правильно називати "курець", а не "палій", оскільки слово "палити" має ще й значення "нищити вогнем".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, чи є слово "пилосос" русизмом.


"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

  • Вас зацікавить:

"Леденець" і "морожене": як правильно називати солодощі українською

Вивчаємо українську: як правильно сказати "тролити", відео

Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"