RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Замість лікування до війська: чи можна мобілізувати інвалідів 3-ї групи за новим законом

Відповідно до законодавства України, мобілізувати інвалідів ІІІ групи до лав ЗСУ, є всі підстави. Оскільки служба в армії може бути абсолютно різною, у тому числі, так звана альтернативна служба.

Про це пишуть Факти ICTV із посиланням на коментар адвоката Івана Лібермана.

Читайте також: Йде саботаж роботи: військовий розповів, що заважає успішній мобілізації

"III група - це легка інвалідність, тобто це легкі розлади здоров'я, які дозволяють людині воювати. Крім того, брати участь у бойових діях можна різними способами. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї або готувати їжу тощо. Тобто служба в армії може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, - розповів Ліберман.

Адвокат зазначив, що його непокоїть словосполучення "мобілізувати за їхньою згодою".

"Як показує практика, все, що є тимчасовим або за згодою, дуже швидко починає бути обов'язковим, ще й під відповідальність" , - сказав він.

Адвокат додає, що мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи будуть навіть на підставі того, що громадяни України мають служити в армії відповідно до законодавства.

"Крім того, багато хто з українців ще до війни робив собі довідки про інвалідність III групи. Щоб отримувати соціальні виплати, пільги, їздити в санаторії тощо. Таким чином, багато здорових людей, які не мають інвалідності, зараз будуть тимчасово, за згодою, а потім і обов'язково служити у військах”, - зазначає Ліберман.

Народний депутат України від "ЄС" Олексій Гончаренко назвав ідею призову інвалідів ІІІ групи абсолютним абсурдом.

"По особах з інвалідністю. Нарешті, законопроект передбачає дати право на звільнення з військової служби інвалідам 1 та 2 групи. Треба це розширити й на інвалідів 3 групи. І звичайно відмовитися від ідеї мобілізовувати інвалідів 3 групи. Це абсурд", - написав Гончаренко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що прикордонники спіймали горе-ухилянтів на кордоні з Румунією.

  • Вас також може зацікавити:

"Програма дала збій": під Одесою зі стріляниною схопили ухилянтів, фото

Від дрона не втечеш: на Одещині ухилянти намагалися втекти до Молдови, відео затримання

Пропонував "купити" групу інвалідності: у Києві затримали торговця довідками МСЕК, фото

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.