RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Хрещенський Святвечір 2024: як відзначати свято, що готувати і чого не можна робити

Хрещенський Святвечір, який ще називають Надвечір’ям Богоявлення, відзначається християнами 5 січня, за день до Йордану чи Водохреща. Цей особливий вечір входить до циклу різдвяних свят та передує дуже важливій події Хрещення Господнього у ріці Йордані, яка відзначається 6 січня.

Про це пише "daytoday".

Читайте також: На долю і кохання: як ворожити в Хрещенський Святвечір і захиститись від злих сил

Надвечір’я Богоявлення є свого роду підготовкою до основного свята. На Хрещенський Святвечір встановлено піст, а головною стравою на вечері є кутя чи «сочиво» – відвар пшениці з медом та маком. Недарма в народі цей день ще називають Голодною кутею.

Історія свята та традиції

До 5 століття Різдво та Хрещення Господнє відзначалося в один день та припадало на 6 січня. В давнину це свято називали Богоявлення (Феофанія), воно свідчило про те, що Господь прийшов у світ та охрестився в Йордані. Під час Хрещення Господнього явилася Трійця. У 5 столітті дату святкування Різдва Христового було перенесено на 25 грудня.

Подія Хрещення Господня є надзвичайно важливою для християн. Тому церква виділила день, що їй передує та встановила на цю дату суворий піст. Міра утримання від їжі визначається православними вірянами особисто.

5 січня у храмах проводиться Літургія, після чого освячується вода. Велике Водосвяття – саме так цю подію називають в церковних колах та народі – здійснюється з великою урочистістю та спогадами про освячення води через Хрещення самого Бога, який явився у світ у людській плоті.

Вода, освячена у Хрещенський Святвечір, має сильну благодатну дію, яка не втрачається навіть після її розбавлення з простою водою. До святої води слід ставитися по-особливому. Церковна святиня має зберігатися в особливому місці, поряд з іконами. Так вона може довго зберігати свою силу.

Що треба та чого не можна робити

В Хрещенський Святвечір заборонялося сваритися, лихословити, думати погане. Також не можна давати гроші в борг, це веде до фінансових проблем. А ще після заходу сонця заборонялося прати і прибирати, адже вода вважалася священною і її не можна було "забруднювати".

Дуже важливо цього дня робити добрі справи, допомагати нужденним, молитися за їхнє здоров'я. А ще саме 5 січня відбувається суворий одноденний піст. Навіть на святковому столі стоять лише пісні страви, а головною вважається "голодна" кутя з зерном та маком (без меду).

Раніше "Апостроф" писав про новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Великдень 2024 в Україні: коли будемо святкувати за новим календарем