RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Є смачна альтернатива: як українською можна назвати бутерброд

Експерти розповіли, як правильно українською мовою назвати скибку хліба з маслом, ковбасою, сиром чи шинкою.

Про це повідомив український філолог Олександр Авраменко.

Читайте також: Говоримо українською: як правильно сказати "в розстрочку"

За його словами, як правило, таку скибку називають "бутерброд", "канапка" або "канапе". Відповідні слова є іншомовного походження. Вони давно прийшли до нас з німецької та французької. Тоді як в українській мові є старий відповідник, який можна зустріти у творах письменників. Йдеться про слово "накладанець".

"Тарас Шевченко нам заповідав і чужого навчатися, і свого не цуратися. Ми давно маємо смачне-присмачне слово "накладанець", - зазначив експерт.

Зокрема письменник Юрій Винничук писав так:

"На столі красувалися курячі фрикасе, теляча душенина, бараняча печеня та велика таця з накладанцями".

Олександр Авраменко порадив берегти мову, яку передали нам наші предки.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як українською побажати після лазні доброго здоров'я.

  • Вас також може зацікавити:

Не домашні тварини: як буде правильно українською

Фейсбук, ютуб, інстаграм: як це правильно казати українською

Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"