RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Чи можуть ТЦК затримувати людей і перевіряти документи: Лубінець відповів

У працівників територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки військовослужбовців немає повноважень перевіряти документи у людей та, тим більше примусово затримувати їх.

Про це у розмові з виданням NV наголосив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, основне питання, яке порушують громадяни України, є невідповідність мандатів працівників "військкоматів". "Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає", – пояснив омбудсмен.

Найбільше, як наголосив він, його обурив випадок, коли працівники ТЦКСП застосовували фізичну силу до громадян України.

Читайте: Тернопільський ТЦК знову в центрі скандалу: в мережу злили відео побиття людини

Згодом його поінформували про відкрите кримінальне провадження.

Читайте: В Тернополі судитимуть працівників ТЦК, які знущалися і катували військовозобов’язаних

Лубінець розповів, що до нього звертаються через випадки, коли співробітники ТЦК забирали перехожих з вулиць у мікроавтобуси та відвозили у "військкомати". Він додав, що таких історій багато, але вони не є "системними".

Уповноважений зазначив, що коли йому надходять скарги на подібні випадки, він відкриває провадження та направляє відповіді запити. До окремих ТЦК навіть направляють перевіряючих. "Потім я ставлю це питання на рівні керівництва, коли підтверджується інформація щодо зловживання правами працівниками ТЦК", – зауважив він.

Як пояснив омбудсмен, це робиться для того, щоб щодо таких працівників військкоматів відкривали дисциплінарні провадження, а вище керівництво, своєю чергою, ухвалювало рішення щодо покарання своїх підлеглих.

Нагадаємо, що у Житомирі побили співробітника місцевого ТЦК.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Побили і погрожували зброєю: на Львівщині працівники ТЦК напали на цивільного, відео

Чи дозволено примусово доставляти чоловіків до ТЦК: відповідь юристів

Скандал у Чернівецькому ТЦК: в мережі впізнали нападника, який вибивав у мобілізованих "згоду", фото