RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Мобілізація засуджених: Мін'юст уточнив важливі нюанси

Проєкт закону про мобілізацію передбачатиме серед іншого можливість долучення до захисту країни засуджених. Водночас, звільнятимуть від відбування покарання не всіх.

Про деталі такої ініціативи розповів міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації за новим законом: для кого хочуть залишити це право

За його словами, Міністерство юстиції пропонує виключити деякі категорії засуджених, щоб їх не могли призивати на військову службу.

Зокрема, серед ув'язнених мобілізації не будуть підлягати ті особи, які вчинили злочини на військовій службі та проти державності.

Він пояснив, що самі військові не в захваті, якщо почнуть відпускати тих, хто засуджений за воєнні злочини.

"Мова не про дезертирів, а про тих, хто скоював злочини, перебуваючи вже на військовій службі. Така категорія буде виключена. Не підлягають ті, хто скоїв злочини проти державності, щось на кшталт державних зрадників. Але в інших випадках цілком можна працювати з таким контингентом, багато хто з них є патріотично налаштованими людьми", - зауважив міністр.

Малюська розповів, що поки що працюють над механізмом мобілізації засуджених, який винесуть на розгляд Верховної Ради.

Таку необхідність пояснив тим, що ув'язнені, які на початку повномасштабної війни були звільнені від відбування покарання, мали стати до лав ЗСУ, однак зробили так не всі.

"Новий механізм передбачатиме, що ми будемо з рук у руки передавати з нашої установи до ТЦК, ТЦК передаватиме людей далі. Вони хоча й будуть звільнені достроково, якщо парламент погодиться з нашою пропозицією, однак відмова від проходження строкової служби означатиме вчинення нового злочину", відповідно, така людина до нас до пенітенціарних закладів повернеться", - повідомив він.

Очільник відомства припустив, що кількість засуджених, яких можуть мобілізувати, з ухваленням такого механізму становитиме тисячі.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що існує десять категорій військовозобов'язаних, які можуть бути покликані щодо мобілізації на військову службу за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація, цілі Путіна і умови кінця війни: основні тези інтерв'ю Зеленського Channel 4

В Чехії поставили крапку в питання видачі українських чоловіків: заява МЗС

Що чекає на військовозобов'язаних з появою е-реєстру: у Міноборони відповіли