RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Міжнародний жіночий день: чи буде вихідний 8 березня у 2024 році

Українці вже декілька років спостерігають за обговореннями стосовно свята 8 березня. Міжнародний жіночий день пропонували скасувати, згадуючи радянську історію дня, проте свято досі офіційне. Проте насправді цей день містить дещо глибше значення

Тому далі “Апостроф", посилаючись на матеріал УНІАН, розкаже про історію свята та чи матимуть українці вихідний.

Читайте також: Чи святкувати 8 березня: як відзначають Міжнародний жіночий день в Україні та світі

Історія свята

Міжнародний жіночий день має довгу історію становлення. Його коріння сягає початку XX століття. Хоча ще 8 березня 1857-го в Нью-Йорку співробітниці фабрик із виробництва текстилю влаштували акцію. Тоді вони бажали виборчого права та встановлення рівної оплати праці на рівні з чоловіками. А також в умовах було скорочення робочого дня до 10 годин замість тогочасних 16 годин.

В XX столітті в контексті росту промисловості та урбанізації, а також активізації боротьби за права робітників, зросла увага до прав жінок.

Тоді свято виникло з ініціатив жінок-соціалісток у Сполучених Штатах і Європі, які боролися за гендерну рівність, право голосу для жінок, кращі умови праці та мир у світі.

Перший Національний жіночий день був проведений в США 28 лютого 1909 року за ініціативою Соціалістичної партії Америки. Натхненні цим подією, у 1910 році на Міжнародній конференції жінок-соціалісток, що відбулася в Копенгагені, було запропоновано відзначати Міжнародний жіночий день щороку.

Цю ідею підтримали представниці з 17 країн. Вперше Міжнародний жіночий день був відзначений 19 березня 1911 року в кількох європейських країнах, а саме в Німеччині, Данії, Австро-Угорщині та Швейцарії.

В 1913-1914 роки у переддень Першої світової війни жінки по всій Європі проводили мітинги з мирними гаслами 8 березня.

Пізніше, в 1975 році, Організація Об'єднаних Націй вперше офіційно відзначила Міжнародний жіночий день. А в 1977 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, закликаючи всі країни-члени відзначати день ООН для прав жінок та міжнародного миру, вибираючи для цього будь-який день згідно з національними традиціями.

Проте з роками дата святкування трансформувалася. І замість символу політичної боротьби за права жінок свято перетворилось на милі привітання з днем краси та подарунки у вигляді цукерок чи квітів. Таку трансформацію забезпечили різні причини, серед них:

  • Комерціалізація свята. З ростом споживацької культури багато свят, включно з Міжнародним жіночим днем, зазнали значної комерціалізації.
  • Соціальні та культурні традиції. У багатьох культурах саме подарунки у вигляді квітів та солодощів традиційно вважаються знаком уваги та поваги до жінок.
  • Історичний розвиток свята. В деяких країнах, особливо в пострадянському просторі, Міжнародний жіночий день має довгу історію як офіційне свято, коли жінок вітали з їхніми досягненнями на роботі та в суспільстві. З часом політичний зміст свята затушувався, а акцент переміщався на більш загальні вияви уваги та вдячності жінкам.

8 березня в Україні

Велика кількість українців сприймають цей день як “комуністичний пережиток", тому відмовляються святкувати 8 березня, хоч день і досі залишається офіційним державним святом.

Обговорення стосовно цього триває вже кілька років. Чимало українців висловлюють думку про необхідність відходу від святкувань, які мають радянське коріння, серед яких і Міжнародний жіночий день.

14 лютого 2023 року у Верховну Раду було внесено проєкт закону, який пропонує замінити святкування 8 березня на День української жінки, що випадатиме на 25 лютого – тоді відзначають день народження Лесі Українки – і зробити його вихідним.

Тоді щодо цього питання було проведено опитування через додаток "Дія", де українців запитали, чи слід залишити державний вихідний 8 березня чи перетворити його на робочий день. Проте більшість проголосувала за збереження вихідного саме на 8 березня.

Нагадаємо, раніше ми вже розповідали, як не варто вітати жінок з 8 березня.

  • Вас також може зацікавити:

Міжнародний жіночий день 2024: чи буде в Україні вихідний 8 березня

Смачні закуски на 8 березня: що приготувати до свята без зайвої мороки

Чим порадувати себе на 8 Березня: 8 подарунків, які ніхто не подарує