RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

10-та річниця "псевдорефе­рендуму" в Криму: як Росія "віджимала" півострів

Після силового захоплення Криму, 16 березня 2014 року росіяни провели так званий "референдум", який мав узаконити анексію півострова.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви

За інформацією окупантів, за "приєднання" Криму до Росії проголосували майже 97% мешканців. Але міжнародних спостерігачів, за винятком російських, на "референдумі" не було, тому це "волевиявлення" не визнає більшість держав світу.

Рішення про проведення "референдуму" було ухвалено на засіданні Верховної Ради Криму 27 лютого 2014 року у присутності озброєних російських військових. Спочатку "референдум" планували провести 25 травня. Але через протести громадянського суспільства дату "референдуму" двічі переносили, і він відбувся - 16 березня.

Голосування відбувалось без міжнародних спостерігачів. Порушення та фальсифікації ніхто не фіксував. За підсумковим протоколом Комісії Автономної Республіки Крим з проведення "референдуму" явка виборців становила понад 83%, а в Севастополі - майже 90%. Однак це дуже перебільшені дані. За інформацією лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, реальна явка виборців не перевищувала 30%.

До цього часу Крим залишається окупованим РФ. Україна та низка інших країн не визнають жодних прав Росії на території півострова.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишній президент Росії Дмитро Медведєв пригрозив застосуванням ядерної зброї, якщо Україна повернеться до кордонів 1991 року.

  • Вас також може зацікавити:

Україну готують до переговорів: хто може стати гарантами миру та як доведеться домовлятися

Знищити Україну та її історію: Медведєв видав "наполеонівські" плани Кремля

"Готуємось до будь-яких сценаріїв": у ДПСУ відповіли з приводу нового вторгнення росіян