RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не хочеш на роботу - плати за навчання сам: на українців чекає неприємний сюрприз

Система вищої освіти України найближчим часом зазнає суттєвих змін, і зокрема це торкнеться принципів фінансування здобуття освіти громадянами.

Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Читайте також: Вступ на бюджет 2024: де і який бал НМТ буде прохідним

За його словами, Україні від Радянського Союзу дісталася система державного замовлення в сфері вищої освіти, яка на сьогодні безнадійно застаріла.

Втім, це не означає, що від держзамовлення відмовляться повністю.

"Є фахівці, потребу в яких можна досить точно передбачити. Існують, наприклад, нормативи, скільки лікарів і вчителів має бути на певну кількість населення. Також Україні потрібні фахівці в галузях економіки, які будуть відігравати особливу роль у відбудові України, - енергетики, будівельники, агрономи. І, виходячи з розвитку цих галузей, ми можемо приблизно формувати плани підготовки", - сказав Михайло Винницький.

Тобто на спеціальності, на які є сталий попит на ринку праці, збережеться державне замовлення. За словами заступника міністра, планується, що за ним отримуватимуть освіту близько третини українських студентів, і їхнє навчання буде повністю оплачуватися за рахунок держави.

Проте громадянам, які отримуватимуть освіту за держзамовленням, треба буде відпрацювати три роки на певному підприємстві.

"Після проходження половини освітньої програми (за більшістю спеціальностей бакалаврату це два курси - "Апостроф") студенту буде пропонуватися перше робоче місце, куди він буде направлений по закінченні навчання. І він укладатиме контракт з майбутнім роботодавцем, - розповідає Михайло Винницький. - Погоджуватися на перше робоче місце не обов’язково. І якщо студент не укладає контракт, то у нього не будуть вимагати повернення грошей, уже витрачених на його навчання за державним замовленням. І з вишу його не виключать. Проте продовжити навчання він зможе уже тільки на контрактній основі, самостійно сплативши його вартість".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами - заступник голови МОН

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація студентів: до президента звернулись з пропозицією

Де за кордоном можна скласти НМТ-2024: повний перелік міст

В Україні реформуватимуть військові кафедри: що має змінитися