RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Коли Великдень в 2024 році і чому у вірян різняться дати

Попри перехід ПЦУ на новоюліанський календар дати святкування Великодня у католиків та греко-католиків різняться – перші святкуватимуть уже зовсім скоро, 31 березня, у той час, як останні чекатимуть 5 травня.

Чому різняться дати та як їх визначити розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що дата Великодня щороку змінюється і перехід ПЦУ та УГКЦ на новий календар тут ні до чого. Втім, вони домовилися зберегти дати чинної Пасхалії (часу святкування Великодня) – це означає, що час святкування Великодня і пов'язаних з ним свят залишилось незмінним.

“УГКЦ вирішила йти за так званим Новоюліанським календарем. Усі нерухомі свята, тобто свята, які прив'язані до дати, відзначають за Григоріанським календарем. Натомість усі рухомі свята, а усі вони прив'язані до святкування Паски, ми святкуємо так, як було раніше ”, - пояснив настоятель храму Різдва Івана Хрестителя УГКЦ Ростислав Пендюк.

Читайте також: Що готують замість паски на католицький Великдень: святковий рецепт, який варто спробувати

За словами релігієзнавця та директора ГО "Центр релігійної безпеки" Дмитра Горєвого, ще в перші століття християни на Сході та християни на Заході святкували Великдень в різні дати. Перший церковний розкол відбувся у 196 році через різницю у визначенні дня святкування. Тоді чотирнадцятий Папа Римський Віктор І намагався відлучити громаду від церкви, вважаючи, що вони святкують неправильно. На Першому Вселенському Соборі у 325 році було вирішено, що Християнський Великдень має святкуватися у першу неділю після повного місяця, що настає після весняного рівнодення.

Отже, для визначення дати Великодня застосовується такий підхід: спочатку встановлюється дата весняного рівнодення, яке зазвичай припадає на 21 березня, після чого очікують на перший повний місяць, а потім найближча неділя після цього місяця вважається датою Великодня. Релігієзнавець зауважує, що через те, що східні та західні християни використовують різні календарі - західні користуються Григоріанським, а східні - Юліанським або Новоюліанським, дати Великодня визначаються по-різному.

Варто зазначити, що при цьому всьому, деякі окремі парафії УГКЦ, зокрема за кордоном, перейшли на Григоріанський календар, тобто вони відзначають Великдень спільно з католиками. Натомість в Україні Великдень цього року святкують на п'ять тижнів пізніше.

Раніше ми писали, коли Великдень у 2024 році за новим календарем.

  • Вас також може зацікавити:

Вербна неділя 2024: дати свята у православних та католиків

Великий піст 2024: дата, головні правила та заборони

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат