RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Що робити і куди звертатись рідним у разі поранення військового

Доглядати поранених ветеранів — дуже важка місія, яка, зазвичай, лягає на плечі рідних та близьких. Вони постійно перебувають поруч із ними у лікарнях, центрах реабілітації чи вдома, беручи на себе догляд, фізичну й психологічну підтримку та вирішують купу бюрократичних питань.

Про це пише Соцпортал.

Читайте: Як ветерану війни отримати грант на власну справу: юристи озвучили алгоритм

Зазначається, що на сайті "Правовий навігатор" є вся необхідна інформація для піклувальників. Там можна дізнатися:

  • про евакуацію;
  • як отримати довідку про обставини травм;
  • як оформити грошову допомогу;
  • де взяти зразки заяв і рапортів.

Навчитися доглядати за пораненим ветераном допоможуть курси для доглядальниць, які проводять обласні департаменти соціального захисту населення. Контакти є на сайті Мінсоцполітики.

ГО INgenius спільно з IREX переклали та адаптували практичні рекомендації з медичного супроводу ветеранів і ветеранок. Тексти доступні на ingeniusua.org, а відео - на каналі INgenius у YouTube.

Для отримання протеза або інших допоміжних засобів потрібно подати заявку через ЦНАП або регіональному управлінні соцзахисту. Більше інформації про протезування є у "Правовому навігаторі" та на сайті Protez Hub.

Близькі ветеранів також можуть скористатися державними послугами для підтримки опікунів - "Догляд вдома" та "Персональний асистент". Постачальників соцпослуг можна знайти на сайті Мінсоцполітики: msp.gov.ua → Громадянам → Соціальні послуги; Реєстр надавачів соціальних послуг (унизу є карта).

Психологічну допомогу ветерани та їхні близькі можуть отримати зателефонувавши на національну лінію підтримки Veteran Hub: +38 (067) 348 2868. На сайті хабу також є перелік просторів "Плюс Плюс", у яких психологи проводять офлайн-консультації.

Гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду для ветеранів та їхніх родин 0 800 33 20 29.

Безоплатну психологічну допомогу дітям та їхнім батькам від фонду "Голоси дітей" можна отримати у 15 містах та через лінію підтримки 0 800 210 106.

Мобільний додаток для психологічної підтримки ветеранів "База". Містить вправи для самодопомоги, матеріали про психічне здоров'я, корисні контакти, - додали правозахисники.

Людині, яка доглядає за пораненим, можуть призначити соцвиплати. Грошова допомога нараховується якщо:

  • ветеран має I групу інвалідності;
  • ветеран не може самостійно пересуватися;
  • доглядач і поранений проживають разом і пов'язані спільним побутом.

Також ветеран, який отримав інвалідність унаслідок бойового поранення, може оформити пенсію. Більше інформації про це надають у ЦНАПі або на гарячій лінії управління соцзахисту -15-39.

Усю необхідну інформацію про оновлення, реформи та події, пов'язані із соціальною сферою, можна знайти в соцмережах "Що там із соціалкою?".

Раніше ми писали як добровольцям оформити статус УБД.

  • Читайте також:

Ветерани війни можуть пройти безкоштовне професійне навчання: що треба знати

Як в Україні ставляться до ветеранів війни з Росією: дані опитування

Запорука відновлення: бізнес і урядовці обговорили проблеми інтеграції ветеранів у цивільне життя