RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Гинуть усі вікові групи: які ризики зменшення призовного віку до 20 років

В Україні знизили призовний вік до 25 років, проте подальше зниження вікової планки ризикує викликати негативні наслідки для демографії країни.

Про це в ефірі телемарафону заявив заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Олександр Гладун.

Читайте також: Чи є відстрочка у претендентів на освіту за новим законом: коментар юристів

Гладун зазначив, що війна у будь-якому разі негативно впливає на демографічну ситуацію, але саме вікова категорія 20-річних в Україні є найменшою за кількістю. Він додав, що у 2001 році в Україні була найнижча народжуваність.

"Якщо взяти 2001 плюс-мінус 5 років, то цей контингент найменший за чисельністю у віковій структурі. Тому смертність впливатиме на цю вікову групу, і вона ще зменшиться", - наголосив Гладун.

Фахівець додав, що зараз середній вік матері при народженні дитини становить 27-28 років, тоді як батьківство у чоловіків триває на кілька років більше. І саме ця вікова категорія перебуває в активному репродуктивному віці.

За словами Гладуна, рішення має ухвалювати Міністерство оборони України з урахуванням поточних потреб, інакше "держави просто не буде".

Нагадаємо, раніше ми розповідали про електронний кабінет військовозобов'язаного і е-повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Кому з обмежено придатних не треба за новим законом повторно проходити ВЛК

Мобілізація 25-річних почалась: кому чекати повістку і кого не призовуть

Що буде з обмежено придатними - існує два варіанти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.