RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

"Нехай депутати покажуть приклад": українці розповіли, як повинна проходити мобілізація авто на ЗСУ

Новий законопроєкт про мобілізацію містить норму про можливість передачі на потреби Збройних сил деякі транспортні засоби – політтехнолог вказав на те, що спочатку приклад мають показати народні депутати, віддавши позашляховики на фронт.

Про це розповіли політтехнолог Руслан Рохов та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко в етері "Ранок.LIVE".

Читайте також: Передбачене Конституцією: нардеп відповів про вилучення авто під час воєнного стану

Він наголосив на тому, що вважає рішення вилучати автомобілі абсурдним та коментує, що народні депутати, що голосували за подібні рішення, мають власним прикладом мотивувати до дій:

"... народні депутати, які голосували за такі рішення, мали б здати свої позашляховики … от після того, як вони покажуть свій приклад, тільки потім вони можуть про щось говорити".

Рохов вказав, що лише після того, як нардепи віддадуть власні позашляховики, тоді можна звернутися і до решти громадян.

"Хай почнуть з себе. Працює тоді, коли ти показав приклад. Тоді суспільство включиться. Але, на жаль, у нас працюють подвійні стандарти, саме тому воно не буде працювати", – вважає політтехнолог.

Окрім цього, він також вбачає великий ризик корупції та зловживань:

"Перше, воно нікчемне з точки зору права. Всі будуть позиватися до суду, потрібно буде компенсувати вартість … Це створює момент для дискретних рішень".

Крім того, Рохов попереджає, що можуть виникнути ситуації, коли конфісковане авто піде не на військові потреби для фронту, а на персональне користування.

"Зона для корупції величезна з погляду аналізу корупційних ризиків", – коментує він в етері.

Разом з цим виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко вказав, що навіть в умовах воєнного часу не може існувати такого інструменту, як реквізиція.

"Зараз ця процедура передбачає також і відшкодування", – вказав він, наголошуючи, що це рішення не витримує критики.

Нагадаємо, раніше адвокатка пояснила, чи реально покарати ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

ТЦК зможе забирати автомобілі в українців: кому не пощастить

В яких випадках в українців заберуть авто на фронт: положення нового законопроєкту

Скільки часу треба на розробку законопроєкту про демобілізацію: відповідь Міноборони

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.