Чекати депортацію? Як новий закон про мобілізацію позначиться на українцях за кордоном

Новий закон про мобілізацію, уже підписаний Володимиром Зеленським, передбачає певні зміни для військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном – зокрема, вони стосуються консульських послуг.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, згідно з документом, консульські послуги для чоловіків за кордоном буде обмежено, якщо військовозобов'язаний не стане на облік. Відповідно, чоловіки без військово-облікового документа не зможуть отримати український чи закордонний паспорти або влаштуватися на роботу.

Проте, у певних випадках, чоловіки не будуть обмежені у консульських послугах. Зокрема це:

  • при оформленні посвідчення на повернення в Україну;
  • під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України;
  • якщо другий з батьків дітей має іноземне громадянство або є особою без громадянства;
  • під час вчинення дій за заявами українців, які затримані, позбавлені волі або перебувають за кордоном.

Тобто, після підписання закону, консульські послуги надаватимуться чоловікам одночасно з уточненням даних для ТЦК або при наявності військових документів.

Читайте також: Мобілізація за новими правилами: кого не заберуть до війська, а хто втратить відстрочку

Як стати на військовий облік за кордоном

Українці, які перебувають за кордоном, повинні оновити свої дані протягом двох місяців з моменту ухвалення закону, тобто до 16 липня. Для цього необхідно надати ТЦК актуальні особисті дані, такі як адреса проживання, місце роботи, номер телефону, адреса електронної пошти і т. д.

На облік потрібно буде стати всім чоловікам за кордоном у віці від 18 до 60 років, включаючи студентів та осіб з інвалідністю, які перебувають за кордоном протягом 3 місяців і більше. Зробити вони це можуть через консульство, електронний кабінет військовозобов'язаного (коли він стане доступним), а також за допомогою офіційного номера телефону або електронної пошти, вказаних в ТЦК.

Для оновлення даних потрібно звернутися до дипломатичної установи України з такими документами:

  • український паспорт;
  • документ, що підтверджує місце проживання за кордоном;
  • військовий документ (за наявності);
  • документ про освіту (за наявності).

Персональні дані військовозобов'язаних будуть зберігатися у хмарних сховищах за кордоном за підтримки міжнародних партнерів. Після постановки на військовий облік чоловіки за кордоном мають упродовж 7 днів повідомити про зміни щодо свого місця проживання, сімейного стану або освіти.

При цьому, якщо не стати на військовий облік, то окрім обмеження консульських послуг, військовозобов'язаному також випишуть штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень. Наразі в Міністерстві юстиції обговорюють можливість запровадження додаткових покарань для українців, які нехтують військовим обліком за кордоном.

За словами нардепа Федора Веніславського, такі дії робляться з метою актуалізації даних, аби Генштаб знав, скільки військовозобов'язаних чоловіків перебувають за кордоном.

"Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути поінформована, оскільки її немає в цьому місті", - пояснив він.

При цьому, нардеп наголосив, що актуалізація даних не означає депортацію українця з країни, де він проживає. Веніславський зазначив, що в України немає можливості змусити інші країни відправляти чоловіків на батьківщину під час воєнного стану.

Раніше ми писали, що військовозобов’язаним дали час прийти в ТЦК, інакше – штраф.

  • Вас може зацікавити: