RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

ВЛК за новим законом: що треба знати військовозобов'язаним

Президент України 2 квітня підписав законопроєкт, згідно з яким обмежено придатні до військової служби мають пройти повторний медичний огляд.

Йдеться про законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Читайте також: Є нові бригади? У Кабміні заявили про "пом’якшення" мобілізації в Україні

Так, документ передбачає скасування поняття "обмежено придатний" до військової служби. Чоловікам, яких за висновками ВЛК раніше визнали обмежено придатними, треба пройти повторний медогляд протягом дев’яти місяців після набуття чинності закону. Він набуває чинності з 3 травня.

ВЛК також можна проходити у ТЦК, лікарнях, госпіталях і державних медзакладах, де організована робота комісії. Тоді буде визначено їх придатність до служби. І надалі військово-лікарська комісія не буде робити висновок "обмежено придатний".

Водночас обмежена придатність залишається у Прикінцевих та перехідних положеннях Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану", де визначено підстави виплати додаткової винагороди 20 100 грн військовим, визнаних обмежено придатними та непридатними до військової служби з переоглядом через пів року-рік.

Військовозобов'язаним з хронічними захворюваннями варто надсилати до ТЦК завірені нотаріусом копії медичних документів щодо свого стану здоров’я ще до отримання повістки, а також мати при собі медичні документи та завірені нотаріусом копії, якщо доведеться проходити військово-лікарську комісію, коли немає можливості сходити за документами.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким призовний вік зменшується до 25 років.

  • Вас може зацікавити:

Чи треба проходити ВЛК тим, хто має "білий квиток": важливі нюанси

Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

В Україні з'явився військовий омбудсмен - за що він відповідатиме