RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Не сплатив - до війська: відстрочки від призову можуть позбавити ще одну категорію

Вже через місяць чинності набуде законопроєкт про мобілізацію, котрий вже направили на підпис президенту України. Він чітко встановлює категорії осіб, котрі мають право на відстрочку від мобілізації – проте дехто може її втратити. Мова йде про військовозобов'язаних батьків трьох чи більше дітей, котрі не сплачували аліменти понад 3 місяці.

Про це для LB.ua розповіла народна депутатка від Європейської солідарності, членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

Читайте також: Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Зауважується, що стаття 23 нового мобілізаційного закону передбачає відстрочку для військовозобов'язаних жінок і чоловіків, у яких "... на утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, за умови, що немає заборгованості зі сплати аліментів".

Проте урядовці запропонували народним депутатам позбавити цього права деяких осіб, а саме – боржників "зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці". Новація отримала підтримку від оборонного комітету Верховної Ради.

Відтак батьки трьох чи більше дітей, що понад три місяці не сплачували аліменти хоча б за одну дитину, можуть втратити право на відстрочку від мобілізації – доступ до бази даних про заборгованість за несплату аліментів отримають співробітники ТЦК.

Ірина Фріз розповіла: саме уряд ініціював цю норму, проте з технічною помилкою в тексті:

"Тому комітет ухвалив її з урахуванням технічної правки (зі згадкою саме про аліменти). Щодо розрахунків, то ні Генеральний штаб, ні Міністерство оборони такої статистики не надавали. Проте ми всебічно довіряємо цій пропозиції".

На питання доцільності залучення таких осіб до служби народна депутатка вказала наступне: "… ті, хто має відстрочку, повинні виконувати свої батьківські обов’язки в повному обсязі".

Кількість боржників за несплату аліментів

LB.ua також надіслали запит у Міністерство юстиції – там повідомили, що станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби знаходяться 520,2 тис. документів про стягнення аліментів.

Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко вказав, що поточна кількість може змінюватися щомісяця, середній показник неплатників аліментів по країні становить не менш ніж пів мільйона, "... що дуже високий показник на все населення навіть до 40 млн".

Разом з цим Гайченко вказав, що точної статистики батьків-боржників, які не сплатили аліменти за понад три місяці, мають трьох чи більше дітей, немає. Проте він зауважує, що кількість людей, які можуть втратити відстрочку, ймовірно становитиме не менш ніж 20 тисяч людей.

"Треба наголосити, що мобілізація для такої категорії ні в якому разі не має бути покаранням. Бо військова служба — це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс справді є категорія таких батьків, які хотіли б сплачувати аліменти, але не мають роботи. Враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм достатньо швидко погаcити борги. Головне — діти отримають фінансове забезпечення", – додав заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби.

Як працюватиме механізм

Міністерство юстиції зауважило, що вже після того, як мобілізаційний закон набере чинності, військовозобов'язані батьки трьох чи більше дітей мають прийти до ТЦК протягом 60 днів. Зокрема це стосується чоловіків та жінок, що мають фармацевтичну чи медичну освіту.

Варто підтвердити факт про виховання трьох чи більше неповнолітніх дітей, а також відсутність заборгованості в питанні аліментів (якщо хтось з батьків має сплачувати аліменти). Зауважується, що заборгованість за сплату аліментів за понад три місяці навіть одній дитині може стати причиною втрати права на відстрочку від служби.

В міністерстві наголосили:

"У ТЦК навіть не будуть перевіряти, чи розлучений громадянин. Факт наявності трьох і більше дітей — уже підстава, але опісля виключно без боргів з аліментів. Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо права на відстрочку. Або ж ні. Батьки знову отримають її, якщо погасять заборгованість. В іншому разі можуть бути мобілізовані".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кого не заберуть до війська, а хто втратить відстрочку.

  • Вас також може зацікавити:

Як оновити дані без візиту до ТЦК: що треба знати військовозобов’язаним

Як в Росії не буде? Нові подробиці мобілізації засуджених

Є багато питань: нардеп розкритикував новий закон про мобілізацію

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.