RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вербна неділя 2024: коли відзначають свято католики та православні

Дата Вербної неділі для християн та католиків дещо відрізняється, проте суть свята залишається незмінною. Цього дня згадують біблійну подію з особливою урочистістю, освячуючи гілки верби або пальми як знак пошани та вшанування. Традиційно цей день відзначається за тиждень до Воскресіння Христового.

Дата Вербної неділі для християн та католиків дещо відрізняється, проте суть свята залишається незмінною.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на "life.pravda" розкаже історію цього свята.

Читайте також: Вербна неділя 2024: на який день випадає свято і як до нього підготуватись

Коли та як святкують Вербну неділю

Вербна неділя відзначається за тиждень до Великодня, настає одразу після Лазаревої суботи. У 2024 році для християн східного обряду (православні) це свято випадає на 28 квітня, тоді як християни західного обряду (католики) відзначали його 24 березня.

Дата свята змінюється щороку, оскільки вона залежить від дати Великодня, яка визначається на основі місячного календаря.

Люди, які зустрічали Ісуса Христа, розстилали свої одяги і пальмові гілки на знак пошани та визнання як месії. Тому в католицькому обряді цей день часто називають Неділею Пальмових Гілок. Натомість в Україні, де пальми не поширені, традиційно використовують гілки верби, які також символізують нове життя та перемогу над смертю.

Віряни приносять ці гілки до церкви, де їх освячують. Після служби освячені гілки зберігають вдома як оберіг. Гілки можуть бути різноманітними — з листям, "котиками", бруньками або навіть без них, але обов'язково живі, не сухі. Інколи до пучечка гілок прив’язують свічку, її запалюють та стежать, щоб вогник горів протягом всієї служби.

Цей день вважається одним з дванадцяти найважливіших свят в християнському календарі і має велике духовне значення, відзначаючи приготування до головного християнського свята — Великодня.

Історія свята

Свято має свою основу в біблійній події приходу Ісуса Христа до Єрусалима, описаній у всіх чотирьох Євангеліях: Матвія, Марка, Луки та Іоана.

За легендою, напередодні, в суботу, Ісус творить чудо, воскрешаючи свого друга, праведника Лазаря. Наступного дня, в неділю, він здійснює в'їзд до Єрусалима на молодому ослі, тим самим виконуючи пророцтво Захарії.

Описується ця подія як урочистий момент: Єрусалим переповнений людьми, які прибули святкувати Песах. Вони вітають Ісуса, вигукуючи "Осанна сину Давида!", що в ті часи було молитвою про порятунок, а нині перетворилося на вислів хвали.

Жителі міста встеляли шлях Ісуса своїм одягом та пальмовим листям, що згодом утвердило традицію освячувати вербу у християнській культурі як символ жертви та смирення Ісуса перед його стражданнями.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про погоду у Вербну неділю.

  • Вас також може зацікавити:

У Вербну неділю святять вербу: що треба знати про головну традицію свята

Церковний календар на травень 2024: на які дні випадають великі свята

Коли відзначають Песах у 2024 році: історія і традиції свята