RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Бойові повістки можуть видавати заброньованим: історія айтішника, який допомагає армії

В Україні Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) видають бойові повістки заброньованим працівникам IT-сектору.

Про такий випадок пише видання Dev.ua.

Читайте також: Без черг на ВЛК: яким буде механізм оновлення даних військовозобов'язаних

Як зазначає видання, попри те, що частка заброньованих програмістів - лише 1,5% від їх загальної чисельності, негативне ставлення до них з боку військкоматів лише активізується. Зараз налічується 700 тисяч заброньованих людей, з них лише 4 тисячі - айтівці.

Так, один із айтівців вирішив на власному досвіді перевірити, чи працює процес бронювання для критично важливих компаній та пішов до ТЦК.

"Я прийшов до ТЦК і повідомив, що керую IT-компанією, яка має статус критичності, тому хочу отримати бронювання, для якого маю оновити дані. Я СЕО, і я чітко розумів, що маю право на бронювання, оскільки дотичний до military-tech проєкту. Тому пішов до ТЦК сам з усіма необхідними документами. Словом, вирішив перевірити на собі особисто, як має працювати розроблений механізм бронювання айтівців і не тільки", - розповів чоловік.

Він пройшов ВЛК, отримавши висновок комісії, повернувся в ТЦК. Однак там його запитали, чи має бронювання. Програміст його не мав, тому що не міг отримати до оновлення даних. У результаті його поставили перед фактом, що випишуть бойову повістку, і через чотири дні буде розподілений у ДШВ.

"Я пробув у ТЦК дві години, і за цей час у мене склалося враження, що там дійсно ненавидять цивільних, а особливо айтівців, які з якихось причин ще не воюють... Жодні мої аргументи та пояснення його не цікавили. Нема підстави для відстрочки - буде повістка... Поки що моя історія завершилась відносно щасливо. Мені якимось дивом дали спокійно вийти з будівлі військкомату, хоча зазвичай звідти нікого не випускають, вихід охороняють озброєні військові", - повідомив він.

Програміст зазначив, що його юрист стверджує, що дії ТЦК, тобто видача бойової повістки у військкоматі - законна. Якщо написати відмову від повістки - буде кримінальна відповідальність.

"По факту виходить так, що вони фактично можуть видавати повістку, коли нема бронювання. Проте отримати бронювання без оновлення даних до 18 травня неможливо. Сподіваюсь, це стане можливим, коли оновити дані можна буде онлайн. Але там все одно треба ВЛК пройти, а онлайн це зробити неможливо. Тому треба буде йти вживу, і не факт, що вас випустять звідти назад без бойової повістки... Я, чесно кажучи, не знаю, що мене чекає тепер, чи оновили мої дані в реєстрах, чи чекати мені повістку", - додав працівник IT.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

У Києві з 18 травня ЦНАПи починають приймати військовозобов’язаних: які документи мати з собою

Штрих-код для військовозобов'язаних: у який термін треба його отримати

Як будуть карати військовозобов'язаних за неоновлення даних: в Раді розкрили механізм