RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Мобілізація українців з "темним минулим": чи будуть призивати засуджених за тяжкі злочини

В Україні стартувала мобілізація засуджених на проходження військової служби – чоловіків, засуджених за особливо тяжкі злочини, також можуть мобілізувати, якщо їх судимість вже погашена.

Про це розповів юрист Андрій Топчій.

Читайте також: Мобілізація засуджених: в Мін’юсті назвали кількість бажаючих піти воювати

На питання, чи військовозобов’язані чоловіки, котрі мали погашену судимість за особливо тяжкий злочин та кого не знімали з військового обліку у військкоматі, підлягають мобілізації на загальних підставах, юрист вказав, що так – відповідно до ч. 2 ст. 4 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу".

Топчій зауважує, що Збройні Сили України та інші військові формування не можуть комплектуватися такими особами, хто має судимість:

  • за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;
  • за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб;
  • за вбивство, вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством;
  • за вчинення особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень;
  • ті хто мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України;
  • а також засудженими службовими особами, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Проте якщо судимість раніше засудженого чоловіка, як в прикладі, вже погашена, то він підлягає мобілізації на службу.

Крім того, юрист наголосив, що закон №3687-9 "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності" не передбачає особливості залучення осіб, раніше засуджених за особливо тяжкі злочини.

"Щодо осіб, судимість яких погашена - всі процедури здійснюються на загальних підставах. Можливо, не всі бригади захочуть брати засуджену раніше людину - але законом це не регламентується", – прокоментував юрист.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про відстрочку від мобілізації для студентів.

  • Вас також може зацікавити:

СІЗО переповнені: скільки в'язнів можна відправити на війну

Зеленський дозволив відправляти на фронт засуджених: що відомо

Навіщо потрібна мобілізація ув'язнених: у Мін'юсті назвали дві причини

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.